Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΣΥ: είν’ ένα σύστημα που το αλυσοδένουνε

Υγεία στα... κάγκελα! Δυσάρεστες καταστάσεις αντιμετώπισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκεπτόμενος χθες νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που περιελάμβαναν από στάσεις εργασίας... έως τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» να βρίσκεται αλυσοδεμένος στα κιγκλιδώματα, στο προαύλιο του «Ιπποκρατείου».
Από την πλευρά του ο υπουργός, αν και παραδέχτηκε ότι δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει η Υγεία στα προ κρίσης επίπεδα, υποστήριξε ότι «έκλεισε ο κύκλος της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης, εγκατάλειψης και αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών».

«Προφανώς δεν μπορούμε να επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα, όμως κάνουμε πολύ συστηματικές προσπάθειες να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά, να αποκαταστήσουμε λίγο την εύρυθμη λειτουργία και τον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά και φάρμακα, να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό τους, αξιοποιώντας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης, και να ενισχύσουμε χρηματοδοτικά σε βάθος τριετίας το δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε ο υπουργός.

Νωρίτερα είχε βρεθεί αντιμέτωπος με παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τα κύρια αιτήματα της ΕΝΙΘ είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα για κάλυψη όλων των κενών και αναγκαίων θέσεων, η επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αποκλειστική δημόσια δωρεάν περίθαλψη, από την πρωτοβάθμια ώς την αποκατάσταση, με καθολική ελεύθερη πρόσβαση.

Εξω από το Ιπποκράτειο μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» αλυσοδέθηκε στα κάγκελα για να αναδείξει με αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας τα προβλήματα από τις ελλείψεις στην Υγεία. Πάντως, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η σταδιακή ενίσχυση με περισσότερους πόρους και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι γίνονται παρεμβάσεις εξυγίανσης στο σύστημα προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει θέμα πώς λειτουργεί όλο το σύστημα προμηθειών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία. Παρά το ότι έχουν συμπιεστεί οι προϋπολογισμοί, υπάρχουν περιθώρια πιο ορθολογικής διαχείρισης αυτών των περιορισμένων πόρων που υπάρχουν, και φυσικά προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τα νοσοκομεία-κορμό, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο σύστημα υγείας, όταν έχουν και περιφερειακή εμβέλεια.

»Ενα τέτοιο είναι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το οποίο έχει πολύ σημαντικά τμήματα, όπως το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, έχει πολύ ανεπτυγμένες χειρουργικές κλινικές, έχει εξειδικευμένες μονάδες που πρέπει να στηριχτούν», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του «Ιπποκράτειου» και θα ανοίξει Ψυχιατρική Κλινική στο ίδιο νοσοκομείο. Για τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές είπε ότι θα απορροφηθεί ποσό ενός δισεκατομμυρίου από την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου συστήματος υγείας και θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από το 1,2 δισ. που χρωστάει σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας.
Προσλήψεις

Ο υπουργός επισήμανε ότι αυτήν την περίοδο αρχίζουν να τοποθετούνται μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και για πρώτη φορά από το 2011 και μετά προκηρύσσονται θέσεις 760 γιατρών ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.  Επτά από αυτές αφορούν το ΨΝΘ και 12 το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Σε σύσκεψη με τους εργαζομένους είπε ότι οι οργανικές θέσεις προσωπικού, πλην ιατρικού, στο «Ιπποκράτειο» είναι 1.853 και υπηρετούν 1.151, ότι στους νοσηλευτές οι ελλείψεις φτάνουν στο 40,5%, στους τραυματιοφορείς στο 72% και στο παραϊατρικό προσωπικό στο 30%.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Μπίτσης, δήλωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί κατά 50% από το 2011, ενώ έχει αυξηθεί κατά 30-35% ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται στο νοσοκομείο.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: