Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Νέα εξίσωση αυξάνει την προσωρινή στο 80% της οριστικής σύνταξης

Στόχος είναι να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους και να περιοριστούν οι συμψηφισμοί
Γκάζι πατάει το υπουργείο Εργασίας στην απονομή προσωρινών συντάξεων, φέρνοντας νέο πλαίσιο και νέο τρόπο υπολογισμού που οδηγεί μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων σε υψηλότερες παροχές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Eθνους», στα σκαριά βρίσκεται ρύθμιση για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των προσωρινών συντάξεων, έτσι ώστε το ποσό να προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό της οριστικής. Στόχος είναι να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους και να περιοριστούν οι συμψηφισμοί, καθώς η προσωρινή, που θα εκδίδεται σε... χρόνο-εξπρές, θα «θυμίζει» την οριστική σε ύψος ποσού.
Το νέο καθεστώς θα προβλέπει πως η προσωρινή σύνταξη θα υπολογίζεται όπως και η οριστική, ως άθροισμα δηλαδή Εθνικής και Ανταποδοτικής, αλλά με fast track διαδικασίες. Το ποσό που θα απονέμεται ως προσωρινή, θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό –κοντά στο 80%– της Εθνικής και Ανταποδοτικής, δηλαδή της οριστικής που θα δικαιώνεται τελικά ο συνταξιούχος. Για να καταστεί εφικτός αυτός ο πρώτος υπολογισμός, ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει αίτηση, με μια ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία θα ενσωματώνει πολλές δικλίδες ασφαλείας, ώστε να προκύπτουν και να βεβαιώνονται χρόνος ασφάλισης, αποδοχές κ.λπ. και να υπολογίζεται Εθνική και Ανταποδοτική με ελάχιστες πιθανότητες σφαλμάτων. Στη διαδικασία αυτή, εκτός από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στο μέλλον, θα μπορούν να ενταχθούν και οι δεκάδες χιλιάδες που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν την έκδοση της οριστικής τους σύνταξης.
Από τη νέα ρύθμιση κερδισμένοι είναι κυρίως 4 κατηγορίες ασφαλισμένων, καθώς θα μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερα ποσά:
-Δημόσιοι υπάλληλοι
-Ιδιωτικοί υπάλληλοι με μέσο όρο αποδοχών την τελευταία 15ετία πάνω από ή ίσο με 1.500€
-Υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με υψηλά μισθολόγια
-Έμποροι με ασφάλιση στις ανώτερες και ανώτατες κατηγορίες.
news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: