Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, απαντώντας στο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα απάντησε στις ΗΠΑ που την Κυριακή ότι αναστέλλουν όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στις διπλωματικές εγκαταστάσεις της στη χώρα, γιατί θέλουν να επαναξιολογήσουν τη δέσμευση των τουρκικών αρχών στην ασφάλεια του προσωπικού της.

Η εξέλιξη έρχεται μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης την προηγούμενη εβδομάδα, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει εδώ και μήνες τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταδικάσει την απόπειρα επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας και αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: