Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Καθώς ανασταίνεται το φάντασμα του Φράνκο, η δημοκρατία ψυχορραγεί στην Καταλονία

Όσα συμβαίνουν σήμερα στην Καταλονία δεν είναι παρά η πικρή, περίτρανη απόδειξη οτι ο αυταρχισμός, οι αποικιοκρατικές λογικές, και οι ολοκληρωτικές πρακτικές δεν ήταν παιδικές αρρώστιες της νεωτερικότητας που ξεπεράστηκαν. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η δημοκρατία εμφανίζεται μεροληπτική, εκδικητική και γεμάτη αστερίσκους, προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.
Αντίθετα με όσα διακυρήττει μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου στην Ευρώπη (από την ακροδεξιά ως το ακραίο κέντρο), η δημοκρατία, οι θεσμοί που συνθέτουν το όραμα της ανοιχτής κοινωνίας και οι λεγόμενες Ευρωπαϊκές αξίες δεν κινδυνεύουν από τις θαλασσοβρεγμένες μαντίλες των προσφύγων που προσπαθούν να γλυτώσουν από τη βία πολέμων Ευρω-Αμερικανικής προέλευσης ή από την μετα-αποικιοκρατική ανέχεια. Οι Ευρωπαϊκές αξίες και οι θεσμοί διαπομπεύονται καθημερινά στις ουρές των συσιτίων, στους πλειστηριασμούς των σπιτιών, στην καταστολή των διαδηλώσεων, στις ποικίλλες εκφάνσεις του δόγματος TINA (There Is No Alternative).
Όσα συμβαίνουν σήμερα στην Καταλονία δεν είναι παρά η πικρή, περίτρανη απόδειξη οτι ο αυταρχισμός, οι αποικιοκρατικές λογικές, και οι ολοκληρωτικές πρακτικές δεν ήταν παιδικές αρρώστιες της νεωτερικότητας που ξεπεράστηκαν. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η δημοκρατία εμφανίζεται μεροληπτική, εκδικητική και γεμάτη αστερίσκους, προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αυτοδιάθεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκαλύπτοναι ολοένα και περισσότερο ως προσχηματικά αφηγήματα που καλύπτουν περίτεχνα ακραία φιλελεύθερα, ολοκληρωτικά και εθνικιστικά καθεστώτα.
unfollow.com.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: