Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Κυρώσεις από το ευρωδικαστήριο για αμαρτίες 15ετίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα της υπόθεσης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τουλάχιστον 6 μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, το ευρωδικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της Ελλάδας για μη εκτέλεση της απόφασης του 2012, η οποία ζητούσε την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους πάνω από 230 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία

(ΕΝΑΕ), αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιβάλλοντας χρηματικές κυρώσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλει κατ' αποκοπήν ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας που είχε βάλει η Επιτροπή με προειδοποιητική επιστολή το 2014 (ήτοι την 27η Ιανουαρίου 2015), η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα μέτρα που συνεπαγόταν η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου του 2012 και, αφετέρου, ότι η παράβαση αυτή εξακολουθούσε να υφίσταται έως την εξέταση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από το Δικαστήριο.
 
Όπως υπενθυμίζεται και στο ιστορικό που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή, η υπόθεση άνοιξε το 2008, όταν η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία τα μέτρα που είχε λάβει η Ελλάδα μεταξύ 1996 και 2003 υπέρ των ναυπηγείων (εισφορές κεφαλαίου, παροχή εγγυήσεων και χορήγηση δανείων) ήταν ενισχύσεις μη συμβατές προς την εσωτερική αγορά και έπρεπε να ανακτηθούν αμέσως.
 
Αναφορικά με τη σοβαρότητα της παράβασης της Ελλάδας, το ευρωδικαστήριο υπογραμμίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των διατάξεων της Συνθήκης στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, καθώς και το αξιοσημείωτο ύψος του ποσού της ενισχύσεως που δεν έχει ανακτηθεί και το γεγονός ότι η αγορά του ναυπηγικού κλάδου είναι διασυνοριακή. Παράλληλα, διαπιστώνεται επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά της Ελλάδας στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.
 
Σημειώνεται ακόμη πως λαμβάνεται υπόψη η σημαντική διάρκεια της παράβασης, καθώς από τη δημοσίευση της απόφασης το 2012 έχουν μεσολαβήσει έξι χρόνια. Όπως αναφέρεται, για την εκτίμηση της ικανότητας πληρωμής της Ελλάδας, το Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη το κριτήριο του αριθμού ψήφων που διέθετε το κράτος-μέλος αυτό στο Συμβούλιο ή το νέο σύστημα διπλής πλειοψηφίας. Έλαβε υπόψη, ως κυριότερο στοιχείο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας καθώς και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (μείωση του ΑΕΠ άνω του 25% μεταξύ του 2010 και του 2016).
 
Υπενθυμίζεται ακόμη πως, αφού τέθηκε υπό εκκαθάριση, η ENAE εξαγοράστηκε το 1985 από την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ), τράπεζα που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Η ΕΝΑΕ ιδιωτικοποιήθηκε το 2001 και στη συνέχεια πωλήθηκε το 2005 στην ThyssenKrupp AG. Τέθηκε υπό τον έλεγχο της Abu Dhabi Mar LLC η οποία εξαγόρασε, το 2009, το 75,1 % των μετοχών της ΕΝΑΕ που κατείχε η ThyssenKrupp. Το 2010, η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπείχε από την απόφαση του 2008, άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου προσφυγή λόγω παραβάσεως κατά του εν λόγω κράτους-μέλους. Με απόφαση της 28ης Ιουνίου 2012, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα είχε παραβεί τις υποχρεώσεις της.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: