Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε

Οι ωκεανοί του κόσμου έχουν απορροφήσει τα τελευταία 25 χρόνια περίπου 60% περισσότερη θερμότητα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με νέα μελέτη. Εάν οι ωκεανοί απορροφούν ακόμα περισσότερη θερμότητα, αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι στο ανώτερο σενάριο, πιθανώς έως και πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2100, εφόσον οι εκπομπές δεν μειωθούν σημαντικά.


Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 93% της πλεονάζουσας ενέργειας από τις αυξανόμενες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους γεωχημικούς Ρεσπλάντι και Κίλινγκ από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Σκριπς, επινόησαν έναν νέο τρόπο λήψης της παγκόσμιας θερμοκρασίας των ωκεανών. Η μέθοδος βασίζεται σε ακριβείς ατμοσφαιρικές μετρήσεις οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες χρονολογούνται από το 1991.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τη συνδυασμένη ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα, κάτι που ονομάζουν «ατμοσφαιρικό δυναμικό οξυγόνο» (ΑΔΟ).
Και τα δύο αυτά αέρια είναι λιγότερο διαλυτά σε θερμότερο νερό και, καθώς ο ωκεανός θερμαίνεται, τα αέρια αυτά απελευθερώνονται στον αέρα, γεγονός που αυξάνει το ΑΔΟ.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούν εκατομμύρια παρατηρήσεις από αισθητήρες σε ωκεανούς, όπως πάνω σε πλοία ή σημαδούρες. Αυτές οι μετρήσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα, ιδιαίτερα οι παλαιότερες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες πριν ξεπεραστεί ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου είναι 25% λιγότερη από αυτή που είχε υπολογιστεί προηγουμένως.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θερμαινόμενοι ωκεανοί τελικά μεταφέρουν μεγάλο μέρος αυτής της επιπλέον θερμότητας στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ισχυρότερες καταιγίδες.
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: