Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Μισθολογικό κληρικών: Από το «ιερό» deal στο... «ιερό» μέτωπο

Στον “αέρα” βρίσκεται η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις κράτους με την Εκκλησία μετά τη θυελλώδη και μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Με ομόφωνη απόφασή της, η Ιεραρχία αποφάσισε  να μην συμπεριλάβει στον διάλογο με την πολιτεία ένα από τα βασικά σημεία του deal του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, εκείνο που αφορά το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, κάτι που όπως ήταν επόμενο προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ διαμήνυσε ότι θα... προχωρήσει μονομερώς στο συγκεκριμένο το οποίο είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας. 

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, μετά την συνεδρίαση, το Γραφείο του πρωθυπουργού: “Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”. Όπως είναι προφανές, μετά τις εξελίξεις αυτές η όλη συμφωνία βρίσκεται στον αέρα, καθώς στο άρθρο 15 αυτής αναφέρεται ρητώς πως «οι δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Στην ίδια ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται στην απόφαση της Ιεραρχίας να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τονίζει πως “η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή”.

Από τη μεριά του και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εμφανή διάσταση αλλά και την ήττα που υπέστη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε το απόγευμα της Παρασκευής με δήλωσή του την ικανοποίησή του για την δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου, λέγοντας πως "η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας".

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, είχε διαμηνυθεί ότι το κόμμα τάσσεται μεν κατ'αρχήν θετικά προς τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμο, θα στοιχηθεί ωστόσο με την απόφαση που θα λάβει η Εκκλησία στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Σύμφωνα με πηγές των ΑΝΕΛ που επικαλέστηκε ο ΣΚΑΙ, οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την απόφαση της Εκκλησίας με σεβασμό. Σημειώνεται ότι αν τελικώς οι ΑΝΕΛ όντως στοιχηθούν πίσω από την Εκκλησία στο θέμα αυτό, θα πρόκειται για μια ακόμη εστία τριβών στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο. 
 «Η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά κάνοντας λόγο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Νωρίτερα, πάντως, εκρηκτική αποδείχθηκε η πολυαναμένόμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το μεσημέρι της Παρασκευής καθώς σημαδεύθηκε από αποχωρήσεις, “καρφιά” και εντάσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Οι μητροπολίτες οδήγησαν μάλιστα σε αναδίπλωση τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ψήφισε εν τέλει υπέρ της εξαίρεσης των μισθολογικών θεμάτων από τη συμφωνία, παρά την αντίθετη αρχική του εισήγηση. 
Ειδικότερα, από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, καταγγέλοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέτρεπε να πάρουν τον λόγο ιεράρχες που θέλουν να αναφερθούν στο ακανθώδες ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, παρά μόνο για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν δόθηκε ο λόγος ούτε στους Μητροπολίτες Πειραιώς Πειραιώς και Ναυπάκτου, οι οποίοι τάσσονται ανοιχτά κατά της συμφωνίας Τσίπρα -  Ιερώνυμου.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Στην εισήγηση του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας την οποία ποτέ δεν διάβασε αλλά έδωσε στην δημοσιότητα κάνει λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» της κυβέρνησης.  «Εκφράζω τη λύπη μου για τον τρόπο με τον ὁποῖο χρησι­μο­ποίησε την παροῦσα «Συμφωνία» ἡ Κυβέρνηση, ὡς ἐπικοινωνικό πυροτέ­χνη­μα.»
Παράλληλα υποστηρίζει πως οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών όπως του Δημήτρη Τζανακόπουλου εξέθεσαν τον Αρχιεπίσκοπο. «Λυπᾶμαι για την ἔλλειψη σοβαρότητας ἀπέναντι στην Ἐκκλησία και στο  πρόσωπό Σας Μακαριώτατε κυβερνητικῶν παραγόντων, οἱ ὁποῖοι με τις δηλώσεις τους Σᾶς ἐξέθεσαν και δεν Σᾶς προφύλαξαν, ἀλλάν μᾶλλον ὑπονόμευσαν την «Συμφωνία».»
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ζητά την απομάκρυνση από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου του Κωνσταντίνου Δήμτσα που πρόσφατα διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Αποκαλύπτικοι είναι οι διάλογοι από τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τους οποίους έφερε στη δημοσιότητα πρώτο το TheTOC.
Αρχιεπίσκοπος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Σμύρνης:  Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος: Σώπα καλέ μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Αρχιεπίσκοπος: Αυτά που μας λετε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μα τι είναι αυτά που λετε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω...
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
Αρχιεπίσκοπος: Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.
Μητροπολίτης Πειραιώς: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
Αρχιεπίσκοπος: Αυτή είναι η άποψή σου να την κρατήσεις για τον εαυτό σου.
Μητροπολίτης Δημητριάδος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριότατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Αρχιεπίσκοπος: Άποψη σας κλείστε τον υπολογιστή (tablet) και αν δεν θέλετε να είστε εδώ αποχωρήστε.

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας

«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας».

Εκπρόσωπος Τύπου Ιεραρχίας: «Σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε για το προσύμφωνο της Εκκλησίας με την Πολιτεία, επισήμανε πως είναι πρόταση -και το υπογράμμισε- ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.
Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».
Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές. Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο.

Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Ανοίγει διάλογος, θα συμμετέχουν και οι ιερείς

Δεν έχει ανοίξει εσωτερικό μέτωπο στην Ιεραρχία υποστήριξε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Έλλη Στάη ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
Όπως υποστήριξε «είναι κάτι διαφορετικό που μας ξάφνιασε και για αυτό έχουν δημιουργηθεί όλοι αυτοί οι τριγμοί». Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί ως προς την ουσία του γεγονότος αλλά και στο αν τηρήθηκε η διαδικασία. «Τέθηκαν προβληματισμοί ώστε να μην φανεί ότι ηττάται ο Αρχιεπίσκοπος» και σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Ιερώνυμος απάντησε πως αυτό δεν είναι κάτι που τον απασχολεί. Σύμφωνα με τον κ. Άνθιμο ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους Ιεράρχες είπε πως αν δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα να το σταματήσουμε».
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι ανοίγει ένας διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν και οι ιερείς». Επιπλέον πρόσθεσε πως «ξαφνιάζει ότι όλος ο πολιτικός κόσμος ασχολείται με τη μισθοδοσία καθώς μέχρι σήμερα έλεγε άλλα» και σε ερώτηση για το αν πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ σημείωσε πως αυτά υπάρχουν «σε όλο το φάσμα της πολιτικής».

Αντιπρόεδρος κληρικών: Αν η πολιτεία κινηθεί μονομερώς θα αναλάβει και τις συνέπειες 

Από την πρώτη στιγμή εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στην Ιερά Σύνοδο, σχολίασε μιλώντας επίσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ο Πατέρας Γεώργιος Βαμβακίδης, αντιπρόεδρος Κληρικών Ελλάδος. Με απόλυτη ικανοποίηση δεχθήκαμε αυτή την απόφαση, τόνισε σε συνέχεια της δήλωσής του προσθέτοντας πως «οι ιεράρχες απέδειξαν ακόμη μια φορά πως είναι δίπλα στον παπά και την οικογένεια του».
«Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη, χώρα και η Εκκλησία εν συνόδω αποφαίνεται. Δεν μπορεί οποιαδήποτε πολιτεία να μην αναγνωρίζει, να μην αφουγκράζεται και να μην ενστερνίζεται την Εκκλησία. Αν η πολιτεία κινηθεί μονομερώς (όσον αφορά τη μισθοδοσία) θα αναλάβει και τις συνέπειες της. Η Ιεραρχία, ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός θα είναι απέναντι σε αυτή την Πολιτεία, η οποία θα συμπεριφερθεί με αγνώμονα τρόπο απέναντι στην τροφό του Γένους που είναι η Εκκλησία», πρόσθεσε. 
Για την επιδότηση της μισθοδοσίας κληρικών συμπλήρωσε ότι δεν ήταν μόνο ανησυχία του κλήρου αλλά όπως διαπιστώθηκε σήμερα ήταν ανησυχία όλης της Ιεράς Συνόδου.

Γεννηματά: Στον αέρα η δήθεν ιστορική συμφωνία

«Η σημερινή, ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα. Αφήνει, όμως, πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι επιλέγει να επενδύει σε θεσμικές κρίσεις προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες. Επίσης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι η σοβαρότητα του θέματος και η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας επιβάλλουν νηφάλιο διάλογο Πολιτείας - Εκκλησίας για όλα τα θέματα.
Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει για το ζήτημα αυτό τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, όπως αναφέρει, ενώ υπογραμμίζει ότι εξ αρχής το ΚΙΝΑΛ χωρίς δεύτερες σκέψεις ή παλινωδίες, όπως η ΝΔ, είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας Τσίπρα – αρχιεπισκόπου.
 .thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: