Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΕΚ στη σέντρα...

Στη Φιλαδέλφεια υπάρχει ένα ρητό που επισημαίνουν συχνά πυκνά τοπικοί πολιτικοί: νικητής αναδεικνύεται ο υποψήφιος που βρίσκεται ενάντια σε επεκτατικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Βασίζεται κυρίως σε δύο παραδείγματα: τον αείμνηστο κομμουνιστή δήμαρχο Σάββα Σταματιάδη (1979-1990) που εκλέχθηκε με πρόγραμμα υπεράσπισης του Αλσους και κατά τη θητεία του μπλόκαρε προσπάθειες παραχώρησης στρεμμάτων στην ΠΑΕ ΑΕΚ, και τον δεξιό μεν, που συσπείρωσε και αριστερές δυνάμεις δε, Β. Αδαμόπουλο και εκλέχθηκε το 2002 αντιτασσόμενος στο «σχέδιο Γρανίτσα».


Στις επικείμενες εκλογές ο νυν δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, Αρης Βασιλόπουλος, θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία. Αν και η σημερινή αντιπολίτευση μοιάζει παραιτημένη από την εκλογική μάχη -με εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που είναι δεδομένη η κάθοδός της- απέναντί του θα βρει ένα «ψηφοδέλτιο ΠΑΕ».
Η ΑΕΚ... κατεβάζει υποψήφιο τον Γιάννη Βούρο επιβεβαιώνουν «κιτρινόμαυρες» αθλητικές ιστοσελίδες για τον 63χρονο ηθοποιό και πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.
Στα πρότυπα Πειραιά
Πρόκειται για μια κίνηση στα πρότυπα των Μαρινάκη-Μώραλη στον Πειραιά; Και μόνο η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από ορισμένους ως απόδειξη ότι η «κιτρινόμαυρη» πλευρά θεωρεί τον σημερινό δήμαρχο ως τον υποψήφιο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν γράφτηκαν τα πρώτα σενάρια για την υποψηφιότητα Βούρου στον τοπικό Τύπο, σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωσε την απόσυρσή του ο Λ. Γεωργαμλής -βετεράνος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και δεύτερος στις εκλογές του 2014- και στη συνέχεια και ο Γ. Αράπογλου – κινήσεις «όχι τυχαίες» για κάποιους που κοιτούν τη σημειολογία.
Απόντες από τις δημοτικές εκλογές θα είναι επίσης οι Απ. Κόντος -δηλώνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό Σγουρού-, Ευη Γαϊτανά-Αποστολάκη και Βάσω Αγαγιώτου.
Ποιοι θα τους... αντικαταστήσουν; Ο πρώτος που ανακοίνωσε επισήμως υποψηφιότητα ήταν ο Χρήστος Κοπελούσος, αντιπρόεδρος σήμερα του δημοτικού συμβουλίου, εκλεγμένος με την παράταξη Γεωργαμλή.
Αν και δεν έχει και τυπικά ανεξαρτητοποιηθεί, τα έχει... σπάσει με την παράταξή του, ομοίως και με τον Χάρη Τομπούλογλου, πρώην «εκλεκτό» υποψήφιο της Ν.Δ., ο οποίος στέλνει... μηνύματα σε αντιπάλους του για «ραντεβού τον Μάιο», παρότι φέρει τη βαριά πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναστολή για υπόθεση χρηματισμού από διαφημιστική εταιρεία (η έφεσή του εκδικάζεται τον Σεπτέμβριο).
Εχει όμως ακουστεί και το όνομα του αδελφού του, Γιάννη Τομπούλογλου, ως υποψηφίου. Πληροφορίες θέλουν την τοπική Ν.Δ. να στηρίζει Κοπελούσο. Θεωρείται κλασικός δεξιός, με δυσκολία διείσδυσης σε άλλους χώρους.
Ο νυν δήμαρχος με συμμαχίες
Η «Δύναμη Πολιτών» του Α. Βασιλόπουλου θα επιδιώξει την εκπροσώπηση των ριζοσπαστικών δυνάμεων που συσπείρωνε και το 2014, διευρύνσεις στον αμιγώς αριστερό χώρο αλλά και συμμαχίες με τον δημοκρατικό κόσμο της πόλης. Στηρίζεται από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται να στηριχθεί και από το κυβερνών κόμμα.
Νέες υποψηφιότητες
Πρόσφατα ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ο Τάσος Κωνσταντινίδης, που θεωρείται ότι θα κατέβει με έναν συνδυασμό «κεντρόστροφο» ο οποίος «μπατάρει» προς τα δεξιά.
Ο Δημήτρης Κωνσταντάντος φέρεται να ανακοινώνει προσεχώς υποψηφιότητα, ομοίως και ο Μιχάλης Κουτσάκης, πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Γαϊτανά, που ισχυρίζεται ότι ελέγχει την τοπικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και ότι θα στηριχθεί και από τον κ. Αράπογλου.
Ακούγεται το όνομα του Ν. Σιώρη, συμβούλου της παράταξης Αγαγιώτου, η οποία πιθανόν να... προσφέρει ακόμα έναν υποψήφιοτον πρώην δήμαρχο Παντελή Γρετζελιά που κινείται προς το να κατέβει, παρότι το 2014 δεν κατάφερε να εκλεγεί καν στο δημοτικό συμβούλιο. Εχει ακουστεί και το όνομα του δημοσιογράφου Διαμαντή Σεϊτανίδη, ενώ το «Πράσινο Κίνημα» θα κατεβάσει την Αναστασία Κολιάκου.
Από κει και πέρα ακούγονται διάφορα ονόματα επιχειρηματιών, είτε ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, είτε άλλων καταστημάτων. Πρόκειται για πρόσωπα με μη ενεργή συμμετοχή στα κοινά, τα οποία -κατά ορισμένους- εξετάζουν τρόπο αντίδρασης στην αύξηση τελών που έχει εφαρμόσει η δημοτική αρχή σε μεγάλες επιχειρήσεις και στην αυστηρή τήρηση ωραρίου μουσικής.
 .efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: