Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Τεχνητή νοημοσύνη-παρουσιαστής ειδήσεων από την Κίνα

Ο πρώτος παρουσιαστής ειδήσεων τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο έκανε το ντεμπούτο του στην Κίνα, στο πλαίσιο της Worild Internet Conference στην επαρχία Ζετσιάνγκ. Ο συγκεκριμένος παρουσιαστής, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, που τον ανέπτυξε μαζί με την κινεζική εταιρεία του χώρου των μηχανών αναζητήσεων Sogou.com, χρησιμοποιεί «την πιο εξελιγμένη» τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και έχει ανδρικό πρόσωπο και φωνή, ενώ μπορεί να παίρνει αληθοφανείς εκφράσεις και να προβαίνει σε «ανθρώπινες» ενέργειες.

Εκπαιδεύεται μέσα από τα ίδια του τα βίντεο και είναι σε θέση να διαβάζει κείμενα κανονικά, όπως θα το έκανε ένας άνθρωπος εκφωνητής.
Σύμφωνα με το Xinhua, αποτελεί πλέον μέλος της δημοσιογραφικής του ομάδας, «δουλεύοντας» 24 ώρες το 24ωρο στην επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά και σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μειώνοντας τα κόστη.
Οι «συνθετικοί παρουσιαστές» θα συνδυάζουν με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης την εικόνα και τη φωνή ανθρώπων εκφωνητών (επί της προκειμένης το μοντέλο για τον εκφωνητή ήταν ο πραγματικός παρουσιαστής Κιου Χάο, ενώ παρουσιάστηκε κι άλλος ένας). Πάντα σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, θα είναι σε θέση να συνθέτουν αληθοφανή ομιλία, κίνηση χειλιών και εκφράσεις προσώπου, ενώ θα εκφωνούν ειδήσεις στα κινεζικά και τα αγγλικά.

Όπως σημειώνει η South China Morning Post, οι γνωστοί παρουσιαστές αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για τα αμερικανικά ΜΜΕ, οπότε και λαμβάνουν παχυλούς μισθούς. Ωστόσο, οι διάσημοι παρουσιαστές στην Κίνα πληρώνονται λιγότερο σε γενικές γραμμές, επειδή εργάζονται για κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (αν και συχνά έχουν επιπλέον έσοδα από άλλες δραστηριότητες).

Όπως εκτιμά η κινεζική εφημερίδα, οι συνθετικοί παρουσιαστές ενδεχομένως κάποια στιγμή να αμφισβητήσουν τα ανθρώπινα πρωτεία στον κλάδο, δεδομένης της δυνατότητάς τους να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο - αρκεί βέβαια άνθρωποι δημοσιογράφοι να τους τροφοδοτούν με κείμενο. Επίσης, το Xinhua υπογραμμίζει πως οι εκφωνητές τέτοιου είδους είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στη μετάδοση έκτακτων ειδήσεων γρήγορα και με ακρίβεια.
Οι παρουσιαστές τεχνητής νοημοσύνης φαίνονται να εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο προσπάθειας της Κίνας να αποκτήσει προβάδισμα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς, σε κάθε πιθανό τομέα χρήσης της.
 .naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: