Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Οκτώ στους 10 ασθενείς λένε ψέματα στον γιατρό τους

Αν και όπως λένε, στον γιατρό και τον δικηγόρο σου πρέπει να λες πάντα την αλήθεια για να βρει τρόπο να σε βοηθήσει, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, το 80% των ασθενών μπορεί να λένε μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στο γιατρό τους. Και τα ψέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τις συνήθειές τους, αλλά και ότι μερικές φορές δεν καταλαβαίνουν αυτά που τους λέει να κάνουν.



Σύμφωνα με τη έρευνα της επιστημονικής ομάδας υπό τη δρα Άντζελα Φέγκερλιν του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», το πιο συνηθισμένο είναι η μη ειλικρινής απάντηση των ασθενών όταν ο γιατρός ρωτά «αν ασκούνται σωματικά», «τι τρώνε» ή «αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους».
Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με την υγεία τους, ενώ πάρα πολλοί δεν παραδέχονται στον γιατρό ότι απλούστατα δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει για την πάθησή τους ή τι τους συμβουλεύει.
Οι περισσότεροι ασθενείς που μετείχαν στις έρευνες (δύο εθνικές δειγματοληπτικές έρευνες στις ΗΠΑ, μία σε 2.011 άτομα με μέση ηλικία 36 ετών και μία σε 2.500 με μέση ηλικία 61 ετών) παραδέχθηκαν ότι λένε ψέματα ή σιωπούν μπροστά στον γιατρό, επειδή δεν θέλουν να τους επικρίνει ή να γελοιοποιηθούν, ούτε έχουν όρεξη να τους κάνει «διάλεξη» ο γιατρός για τις κακές συνήθειές τους όπως το κάπνισμα.
Δηλαδή συνήθειες που κατά βάθος δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν…
Από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκρύψουν την πραγματική εικόνα των συνηθειών και των απόψεών τους έχουν οι γυναίκες, οι νεότεροι σε ηλικία και όσοι έχουν άσχημη υγεία.
Το εκπληκτικό είναι ότι το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που αποκρύπτουν πληροφορίες από τον γιατρό τους, ακόμη και τις πιο αθώες. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η ανειλικρίνεια του ασθενούς δυσκολεύει τον γιατρό να κάνει σωστά τη δουλειά του, εφόσον δεν έχει όλα τα δεδομένα στη διάθεσή του.
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: