Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Jumboπαιχνίδια με ωράρια και εργασιακά δικαιώματα

Επίθεση της διοίκησης των Jumbo στα εργασιακά δικαιώματα και δη στο ωράριο των εργαζομένων καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Πάνος Κυριακούλιας.«Καλούν από την αρχή του χρόνου εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας» αναφέρει σχετικά ο κ. Κυριακούλιας.



Ουσιαστικά ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τη μετατροπή του πενθήμερου εργασίας τους σε εξαήμερο, στη λογική του λάστιχου που ξεχειλώνει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!
Βέβαια, αυτή η τροποποίηση των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας αφορά συνολικά έξι εβδομάδες κάθε χρόνο. Στην πράξη, η εργοδοσία των Jumbo επιδιώκει (ας μην ξεχνάμε ότι έχει έκδηλο εποχικό χαρακτήρα η εμπορική της δραστηριότητα) να βάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο όταν εκείνη έχει περισσότερη ανάγκη από την εργασία των μισθωτών που απασχολεί και ειδικά κατά τα χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή όταν υφίσταται μεγάλη προσέλευση κοινού (Χριστούγεννα, Απόκριες κ.λπ.).
Όπως προκύπτει από τη σχετική πληροφόρηση του γενικού γραμματέα της ΟΙΥΕ, η διοίκηση έχει χωρίσει σε τρεις κατηγορίες των εργαζομένους της:
 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ και εργασιακών πόστων: Καλούνται υπό την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν αλλαγή στο ωράριό τους, με την 6ήμερη εργασία να αφορά: 1 εβδομάδα τον Ιανουάριο, 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, 1 εβδομάδα τον Οκτώβριο και 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο!
 ΑΠΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Οφείλουν να υπογράψουν 6ήμερη εργασία για: 2 εβδομάδες τον Μάρτιο (Απόκριες), 1 εβδομάδα τον Απρίλιο (Πάσχα), 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο (έναρξη σχολικής χρονιάς), 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο και 1 εβδομάδα τον Δεκέμβριο!
 ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ (έως 30 ώρες/εβδομάδα): Θα πρέπει να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία!
«Φυσικά, όλη αυτή η επιχείρηση αλλαγής του χρόνου οργάνωσης της εργασίας γίνεται εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης και φυσικά χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζόμενους», καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, Π. Κυριακούλιας.
Πάντως η διοίκηση της ΟΙΥΕ δεν θα αφήσει αυτή την ευελιξία στο ωράριο να περάσει χωρίς αντίδραση, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα προσφύγει στο υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξόφθαλμα μονομερή και εκβιαστική επιβολή του α λα καρτ 6ήμερου εργασίας στους εργαζόμενους».
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η διοίκηση των Jumbo ήδη από το 2000 -κατά τον νόμο Γιαννίτση- έχει καθιερώσει το ελαστικό ωράριο, το οποίο ωστόσο προϋποθέτει ότι κάποιες φορές οι εργαζόμενοι θα εργάζονται ανά εβδομάδα λιγότερες από 40 ώρες.
Ετσι, εναπόκειται στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ να αποφανθούν για τη νομιμότητα ή όχι της κίνησης αυτής των Jumbo…
Σε κάθε περίπτωση πάντως και εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες για εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», μιλάμε εμφανώς για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: