Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Ο σκοτεινός κόσµος του «Εσκοµπάρ των Βαλκανίων» - Πώς δρούσε στην Ελλάδα

Η άνοδος και η πτώση του µεγαλοβαρόνου ναρκωτικών Ογκνιάν Ατανάσοφ, ο οποίος την περασµένη εβδοµάδα εκδόθηκε στη χώρα µας από τη Βουλγαρία για να δικαστεί

Πέντε υποθέσεις ναρκωτικών από µια… άλλη εποχή πρόκειται να εκδικαστούν τις επόµενες µέρες στη Θεσσαλονίκη, µε κατηγορούµενο τον διαβόητο Βούλγαρο Ογκνιάν Ατανάσοφ, συνθέτοντας τη σκοτεινή εικόνα των κυκλωµάτων ναρκωτικών που δρούσαν µέσα και έξω από τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο 56χρονος έµπορος ηρωίνης και κοκαΐνης, ο οποίος τον Νοέµβριο του 1998 απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, πριν από δέκα µέρες παραδόθηκε από τις βουλγαρικές Αρχές σε Ελληνες αστυνοµικούς, καθώς σε βάρος του εκκρεµούσαν 7 εντάλµατα σύλληψης για αδικήµατα που τελέστηκαν στη χώρα µας.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και για τα επόµενα χρόνια ο Ατανάσοφ κατηγορείται ότι εισήγαγε και πουλούσε ναρκωτικά στην Ελλάδα, κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελµα, ακόµη και µετά την απόδρασή του. Οι πράξεις του αναγράφονται στα κιτρινισµένα χαρτιά των ογκωδών φακέλων που παρέµεναν επί χρόνια στα ράφια των δικαστηρίων, στις δύο από τις επτά δικογραφίες τα αδικήµατα έχουν ήδη παραγραφεί λόγω παρέλευσης της 20ετίας, ενώ και οι συγκατηγορούµενοι του Ατανάσοφ φέρονται να έχουν ήδη δικαστεί, καταδικαστεί και ενδεχοµένως να έχουν εκτίσει τις ποινές τους…
Ο Βούλγαρος «βαρόνος των ναρκωτικών» βρισκόταν στα χέρια των βουλγαρικών Αρχών από το 2010. Όταν εξέτισε τις ποινές του, από καταδίκες στη γειτονική χώρα, εκδόθηκε στην Ελλάδα. Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 ο 56χρονος άνδρας µε τη γενειάδα οδηγήθηκε υποβασταζόµενος από Έλληνες αστυνοµικούς στο ∆ικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για να λάβει γνώση για τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι ελληνικές Αρχές. Οι πέντε υποθέσεις που παρουσιάζει σήµερα το «Εθνος» έχουν προσδιοριστεί να εκδικα στούν σε Τριµελή Εφετεία Κακουργηµάτων, τη ∆ευτέρα 28 Ιανουαρίου και επίσης στις 11 και στις 25 Φεβρουαρίου.

 Ο Ογκνιάν Ατανάσοφ κατηγορείται ότι «οργάνωνε την εισαγωγή στην Ελλάδα µεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορους τοξικοµανείς, είτε απευθείας είτε µε κατανοµή ρόλων σε συνεργάτες του, ώστε συνήθως αυτός να δέχεται τηλεφωνική παραγγελία από τους αγοραστές και άλλος να πραγµατοποιεί την παράδοση των ναρκωτικών και την είσπραξη των χρηµάτων. Αυτό γινόταν όχι µε απευθείας επαφή µαζί τους, αλλά ύστερα από τηλεφωνική υπόδειξη των σηµείων εναπόθεσης των ναρκωτικών και των αντίστοιχων χρηµατικών ποσών».
Οι πέντε δικογραφίες
Στην πρώτη δικογραφία περιλαµβάνονται πέντε κατηγορούµενοι, τέσσερις Ελληνες και ο Ογκνιάν Ατανάσοφ, που φέρεται ως «πηγή» των ναρκωτικών που διακινούσαν οι συγκατηγορούµενοί του. Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, από τον Αύγουστο έως τον Νοέµβριο του 1998, µέσω του Ελληνα συνεργάτη του Α.Τ., πούλησε 10 φορές σε µια άλλη συγκατηγορούµενή τους ποσότητες κοκαΐνης βάρους 100 γραµµαρίων κάθε φορά, αντί τιµήµατος 1,6 εκατ. δραχµών για κάθε πώληση. Στη συνέχεια πούλησε άλλες πέντε φορές από 100 γραµµάρια κοκαΐνης, αντί 1.560.000 δραχµών που του κατέβαλε η ίδια κατηγορουµένη για κάθε αγορά.
Ο ίδιος ο Ατανάσοφ φέρεται να εισήγαγε τις παραπάνω ποσότητες από ανεξακρίβωτο σηµείο της ελληνοβουλγαρικής µεθορίου. Ενας άλλος συγκατηγορούµενός του που συνελήφθη στις 19 Ιανουαρίου 1999, στην περιοχή της Λαχαναγοράς, φέρεται να είχε κρυµµένες ποσότητες 440 γραµµαρίων ηρωίνης και 1.658 γραµµαρίων κοκαΐνης σε αποθήκη του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, ως συνεργάτες του κατονοµάζονται ο Α.Τ., ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια για εµπόριο ναρκωτικών, γυναίκα η οποία έκανε διακίνηση ναρκωτικών και δύο Βούλγαροι µε τα ονόµατα «Μίτκο» και «Ιβάν», που δεν έχουν συλληφθεί.
Στη δεύτερη δικογραφία ο Ατανάσοφ και ένας Ελληνας κατηγορούνται για εισαγωγή, αγοραπωλησία και άλλε παραβάσεις του νόµου περί ναρκωτικών. Στις 17 Μαρτίου 1999, έξω από το εργοστάσιο Ζαχάρεως Ξάνθης, ο δεύτερος πούλησε σε τοξικοµανή 21 γραµµάρια ηρωίνης αντί συνολικού ποσού 210.000 δραχµών (10.000 δραχµές/γραµµάριο). Ο Ελληνας κατηγορούµενος, στις 8 και στις 20 Μαρτίου 1999, αγόρασε από τον Ατανάσοφ 50 γραµµάρια ηρωίνης αντί 250.000 δραχµών και άλλα 62,5 γραµµάρια αντί 250.000 δρχ., και τις ίδιες ηµέρες τις εισήγαγε στην Ελλάδα, µέσω του συνοριακού σταθµού Προµαχώνα Σερρών, ενώ µετέφερε από την Καβάλα στην Ξάνθη 20 γραµµάρια ηρωίνης τα οποία πούλησε σε άλλο χρήστη.
Ναρκωτικά στην Εθνική Οδό
Στην τρίτη δικογραφία περιλαµβάνονται συνολικά 7 κατηγορούµενοι (τέσσερις Βούλγαροι και τρεις Ελληνες – µεταξύ των οποίων και µία γυναίκα), µαζί µε τον Ατανάσοφ. Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, στις 20 ∆εκεµβρίου 2001 ένας άλλος Βούλγαρος, οδηγώντας ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο διεθνών µεταφορών, εισήλθε στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθµό Προµαχώνα και εισήγαγε, για λογαριασµό του Ατανάσοφ, τρία δέµατα ηρωίνης συνολικού βάρους 812 γραµµαρίων και άλλα τρία δέµατα κοκαΐνης συνολικού βάρους 323 γραµµαρίων, καθώς και µια σακούλα µε δύο δέµατα ηρωίνης συνολικού βάρους 218 γραµµαρίων.
Ο συγκεκριµένος κατηγορούµενος φέρεται να απέκρυπτε τα δέµατα σε διάφορα σηµεία παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, σε συνεργασία µε Ελληνες και Βούλγαρους, µέλη ενός ευρύτερου κυκλώµατος εισαγωγής και πώλησης ναρκωτικών στην Ελλάδα. Οι Ελληνες συγκατηγορούµενοι παραλάµβαναν τις ποσότητες που άφηναν στον δρόµο οι Βούλγαροι συνεργάτες του Ατανάσοφ, µε σκοπό την µεταπώληση. Σε µία περίπτωση, στο 33ο χλµ. της παραπάνω οδού ένας συγκατηγορούµενος άφησε 1,2 εκατ. δραχµές, το οποίο παρέλαβαν οι Βούλγαροι ως αντάλλαγµα για ποσότητα ναρκωτικών, όπως αναφέρεται στη δικογραφία.
Στην τέταρτη δικογραφία κατηγορούνται ένας Ελληνας και δύο Βούλγαροι, µεταξύ των οποίων ο Ατανάσοφ. Ο πρώτος κατηγορούµενος στις 5 Σεπτεµβρίου 2000, οδηγώντας ΙΧ επιβατικό τζιπ, µετέβη σε πάρκινγκ στο 60ό χιλιόµετρο της ΕΟ Σερρών-Θεσσαλονίκης, παρέλαβε δύο φιαλίδια υγρής µεθαδόνης των 10 ml και τέσσερα µικροδέµατα που εµπεριείχαν 520 γραµµάρια κοκαΐνης, 520 γραµµάρια ηρωίνης, 39 γραµµάρια ηρωίνης και 52 γραµµάρια ηρωίνης, που γνώριζε ότι θα τοποθετούσε ο άλλος Βούλγαρος, ύστερα από συνεννόηση µε τον Ογκνιάν Ατανάσοφ. Ο δεύτερος Βούλγαρος, οδηγώντας ΙΧ φορτηγό, θα έφερνε τα ναρκωτικά, αλλά συνελήφθη από αστυνοµικούς της Ασφάλειας Σερρών µετά την είσοδό του στο ελληνικό έδαφος. Ο οδηγός του φορτηγού είπε ότι παράλαβε τα ναρκωτικά από τον Ατανάσοφ, µέσω ενός άγνωστου συνεργάτη του ονόµατι Ιβάν, και για τη µεταφορά των ναρκωτικών θα λάµβανε 500 γερµανικά µάρκα, ενώ 15 µέρες νωρίτερα είχε µεταφέρει και πάλι ανεξακρίβωτη ποσότητα ναρκωτικών που είχε εναποθέσει στο 50ό χλµ. της ΕΟ ΠροµαχώναΘεσσαλονίκης, αντί αµοιβής 200 µάρκων. Ο Ογκνιάν Ατανάσοφ κατηγορείται ότι απέστειλε τα ναρκωτικά από το Μαρικοστίνοβο της Βουλγαρίας.
Στην πέµπτη δικογραφία περιλαµβάνονται συνολικά 8 κατηγορούµενοι (7 Ελληνες και ο Ογκνιάν Ατανάσοφ). Ο Βούλγαρος κατηγορείται ότι στις 8 ∆εκεµβρίου 1999, µετά την απόδρασή του από τις ελληνικές φυλακές, πούλησε σε έναν από τους συγκατηγορουµένους του 54 γραµµάρια κοκαΐνης έναντι 1.000.000 δραχµών, στέλνοντας άλλον Ελληνα συγκατηγορούµενοµεσολαβητή του να παραδώσει τη συγκεκριµένη ναρκωτική ουσία στην αερογέφυρα Σταυρούπολης. Εισέπραξε για λογαριασµό του Ατανάσοφ 300.000 δραχµές έναντι του συµφωνηθέντος ποσού. Το υπόλοιπο ποσό των 700.000 δραχµών θα το εξοφλούσε στη συνέχεια.
Την επόµενη ηµέρα έστειλε τον ίδιο συγκατηγορούµενό του να πουλήσει 515 γραµµάρια κοκαΐνης, αντί 5.000.000 δραχµών, σε άλλον συγκατηγορούµενό τους και έλαβε 1,5 εκατ. δραχµές έναντι του συµφωνηθέντος ποσού. Από τις 8 Νοεµβρίου έως τις 8 ∆εκεµβρίου 1999 ο Ατανάσοφ κατηγορείται ότι έδωσε στον Ελληνα µεσολαβητή 6 µικροδέµατα ηρωίνης, µε βάρος 54 γραµµαρίων το καθένα.
Οι αστυνοµικές Αρχές έφθασαν στα ίχνη του Ατανάσοφ όταν συνέλαβαν έναν Ελληνα χρήστη χασίς που κατείχε ένα µικροδέµα µε χασίς σε φούντα βάρους 5 γραµµαρίων, στη Θεσσαλονίκη. Μαζί του συνελήφθη και η φίλη του, η οποία κατείχε ένα µικροδέµα µε ηρωίνη βάρους 2,4 γραµµαρίων, που δήλωσε ότι το κατείχε για δική της χρήση και ότι το αγόρασε έναντι 40.000 δραχµών από άλλον συγκατηγορούµενο, ο οποίος µε τη σειρά του ανέφερε στους αστυνοµικούς ότι το αγόρασε από άλλον συγκατηγορούµενο, που του πούλησε έξι φορές ηρωίνη, πληρώνοντας 5.000-6.000 δραχµές κάθε φορά. Κατά τη σύλληψη του τελευταίου, στο κατάστηµά του βρέθηκαν δύο «σκονάκια» ηρωίνης, µε βάρος 0,2 γραµµάρια το καθένα, ενώ προέκυψε ότι ήταν και χρήστης χασίς και κοκαΐνης. Στη συνέχεια η Αστυνοµία συνέλεξε πληροφορίες για έναν άλλον συγκατηγορούµενό τους ο οποίος διακινούσε ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης και αγόραζε ναρκωτικές ουσίες από τον Ογκνιάν Ατανάσοφ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: