Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Αν και υπάρχει μείωση, γέμισε η Ευρώπη πλαστά ευρώ – Πόσα κυκλοφορούν στην αγορά;

Γνωρίζετε ποια χαρτονομίσματα είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν παρά τις πολλές δικλείδες ασφαλείας; Τα 20ευρα και τα 50ευρά. Πάντως οι αρχές κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν τα πλαστά χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν και ήδη έχει παρατηρηθεί κάποια σημαντική μείωση.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περίπου 262.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αυτό σημαίνει πως μειώθηκαν κατά 13,0% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά 27,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
«Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», σημειώνει η ΕΚΤ
Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Τα χαρτονομίσματα (τραπεζογραμμάτια) των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περισσότερο από το 80% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: