Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

«Χρυσή» η περιοχή των Εξαρχείων

Στο γκισέ της εισόδου της πολυκατοικίας της οδού Ερεσού, τα φυλλάδια του μεσιτικού γραφείου περίμεναν χθες τους ενοίκους υπομονετικά, πλάι στους λογαριασμούς. «Ζητούνται ακίνητα και οικόπεδα για άμεση αγοραπωλησία, σε οποιαδήποτε κατάσταση - Πρόγραμμα επιβράβευσης 120 ευρώ και άνω για κάθε νέο ακίνητο», έγραφε. Και παραδίπλα: «Δωρεάν εκτίμηση ακινήτου».

Βγαίνοντας το πρωί για τη δουλειά της, η 40χρονη Μ.Φ. μάζεψε ένα και το έβαλε στην τσάντα της. Ποτέ δεν ξέρεις. Αυτό που πριν από λίγα χρόνια θα της φαινόταν αδιανόητο –να πουλήσει το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε–, ίσως πλέον αποτελεί μια διέξοδο. Δεν μπορούσε όμως να μην παρατηρήσει τη φοβερή αντίφαση: το ενδιαφέρον για τα Εξάρχεια να εκτοξεύεται τη στιγμή που η ζωή στην περιοχή έχει γίνει αβίωτη.
«Δεν νομίζω να υπάρχει πλέον περιοχή του κέντρου της πόλης στην οποία να επικρατούν συνθήκες χειρότερες από τη δική μας. Πρώτα, μας πήραν το ταχυδρομείο, μετά μας έκλεισαν τις τράπεζες, τώρα δεν πάμε σούπερ μάρκετ τις Παρασκευές γιατί τα κλέβουν με καλάσνικοφ, τα Σάββατα οι μαφίες μοιράζουν περιοχές επιρροής και άμα δεν τα βρουν, πέφτει και λίγο ξύλο, πάγκοι με λαθραία τσιγάρα φυτρώνουν σε κάθε γωνία, μπάφος και κάτουρο είναι η μυρωδιά της γειτονιάς και όποιος θέλει ξεκουμπώνει το παντελόνι του και ξαλαφρώνει μέρα μεσημέρι», λέει η 40χρονη γυναίκα, ζητώντας να κρατήσουμε την ανωνυμία της για προφανείς λόγους. «Όλα αυτά, για να προετοιμαστούμε καταλλήλως να βρούμε μια μέρα στο γκισέ, μαζί με τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, το χαρτί του μεσιτικού. Μας διώχνουν απ’ τα σπίτια μας...».
Τα μεσιτικά γραφεία φυσικά κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα Εξάρχεια τους τελευταίους μήνες έχει χτυπήσει κόκκινο. «Πράγματι, προσπαθούμε να μαζέψουμε ακίνητα γιατί έχει ανοίξει η αγορά», λέει στην «Κ» η κ. Κυριακή Μήτρου, ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου Lion Real Estate που είναι μέλος του δικτύου Greek Easy, το οποίο διευκολύνει τους ξένους που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή και να λάβουν «χρυσή βίζα».
«Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι σήμερα πάρα πολλοί. Μέχρι πριν από έξι-οκτώ μήνες, ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να πουλήσει στα Εξάρχεια. Ομως έχει έρθει ένα μεγάλο κύμα επενδυτών, από την Κίνα, το Ισραήλ, την Ευρώπη και αλλού». Το ξαφνικό ενδιαφέρον δεν οφείλεται αποκλειστικά στη «χρυσή βίζα». «Ολη η αγορά “δουλεύει” με φήμες. Ενώ κρίση και χαμηλές τιμές έχουμε στη χώρα μας πολλά χρόνια, ο κόσμος αναζητούσε αγοραστές και δεν έβρισκε. Τώρα όμως προφανώς κυκλοφόρησε στην αγορά ότι πρόκειται για ευκαιρία», εξηγεί η ίδια. Το ενδιαφέρον είναι κυρίως επενδυτικό, δηλαδή οι περισσότεροι αναζητούν κατοικίες για να τις εκμεταλλευθούν μέσω της πλατφόρμας Αirbnb. «Υπάρχουν πάντως και πολλοί που απλώς θέλουν να αποκτήσουν ένα ακίνητο στην Αθήνα λόγω ιστορικότητας. Τα Εξάρχεια είναι μια καλλιτεχνική γειτονιά και αυτό το χαρακτηριστικό τούς αρέσει», λέει η κ. Μήτρου.
Ως αποτέλεσμα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι τιμές στα Εξάρχεια εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Η αύξηση των αξιών έχει ξεπεράσει το 30% σε ένα χρόνο, με την τιμή σήμερα να κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. «Αυτό κινδυνεύει να σταματήσει τις αγορές μέσα σε τρεις μήνες», εκτιμά η κ. Μήτρου. «Χάνεται η λογική και αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Οι άνθρωποι έρχονται να αφήσουν εδώ τα λεφτά τους. Εντάξει, να αφήσουν τα διπλά, όχι όμως και τα τριπλά».
Στα Εξάρχεια, λόγω της επικράτησης της Αirbnb και της συρρίκνωσης του αποθέματος διαθέσιμων ακινήτων, έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές ενοικίασης ακινήτων. Μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 34%, φτάνοντας τα 5,5 ευρώ/τ.μ.
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια: