Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ 2 στους 3 λένε «όχι» σε νέα μέτρα

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., που κυμαίνεται από 3,8% έως 6,8%, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες.

Είχε προηγηθεί άλλη μία που ανέβαζε τη διαφορά στο 9%. Και οι τρεις καταγράφουν εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά (από 60% έως 80%) αποδοχής της ανέγερσης φράχτη στον Εβρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO (Πρώτο Θέμα), το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 22,2% έναντι 18,4% της Ν.Δ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 5,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία (Ντόρα Μπακογιάννη) με 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης) με 1,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7%.

Πολύ υψηλά τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου. Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων αυξάνεται όταν η πρόθεση ψήφου υπολογίζεται μόνο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σ' αυτήν την περίπτωση εμφανίζονται να εισέρχονται στη Βουλή επτά κόμματα.

Το 63% θεωρεί σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα. Ωστόσο, το 75% απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν θα δεχόταν νέα μέτρα προκειμένου να βγούμε από την κρίση.

Το προβάδισμα

Υψηλότερο είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC (Εθνος). Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 27,7% έναντι 20,9% της Ν.Δ. Και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,8%, το ΛΑΟΣ με 4,8%, ο ΣΥΝ με 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2%. Οταν η πρόθεση ψήφου υπολογίζεται μόνο επί των έγκυρων, και σ' αυτή τη δημοσκόπηση η διαφορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μεγαλώνει και εισέρχονται επτά κόμματα στη Βουλή.

Το 65% θεωρεί επιβεβλημένες τις αλλαγές στο Δημόσιο (μετατάξεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κ.ά.). Το 30,2% λέει ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να εμποδιστούν με απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις.

Το 81,2% θέλει να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης και να μη γίνουν πρόωρες εκλογές. Το 21,5% δηλώνει ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση, το 26,2% ότι την ανέχεται, το 29,7% δηλώνει απογοητευμένο και το 21% οργισμένο.

Η δημοτικότητα

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 52,2%, ο Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει 42% και ακολουθούν ο Φ. Κουβέλης με 38,3%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 37,1%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, ο Αλέξης Τσίπρας με 25,4% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 24,2%.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή) έδειχνε τη διαφορά των δύο κομμάτων στις εννέα μονάδες.

Οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι και στις τρεις δημοσκοπήσεις απαντούν θετικά στο ερώτημα για την ανέγερση φράχτη στον Εβρο, για να ανακοπεί το κύμα της λαθρομετανάστευσης. Στην έρευνα της Public Issue το ποσοστό αποδοχής φτάνει το 60%, αν και υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (47%) δηλώνει ότι δεν είναι ενημερωμένο για το θέμα. Στην έρευνα της ALCO το 73% λέει «ναι» στην ανέγερση του φράχτη, ενώ στην έρευνα της MARC το ποσοστό φτάνει το 80,3%. Μάλιστα, το 89,5% ζητεί την απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: