Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Διαχείριση απορριμμάτων - ΠΕΣΔΑ και καύση srf, rdf

Μια επιστημονική ενημέρωση με απλά λόγια
Γράφει ο Δημήτρης Δαμάσκος

Η εξωφρενικά ‘’πρωτότυπη’’ και λάθος μέθοδος διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που προωθείται με κάθε μέσο σήμερα στην χώρα μας συνδέεται άμεσα με το ενεργειακό.

Αναλυτικά, με τα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΜΕ ‘’ΚΑΤΑΝΤΗ’’ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ που προβλέπονται από στους εγκεκριμένους (2002-2004) ΠΕ.Σ.Δ.Α. θα έχουν συνολική (πανελλαδικά) παραγωγή 1.000.000 τόνους/έτος SRF και αυτό είναι όσο περίπου SRF παράγει όλη η υπόλοιπη Ευρώπη ! (μπορεί και όλος ο κόσμος ! !)

Το στοιχείο αυτό, και πολλά άλλα, αναφέρονται σε εργασίες και επιστημονικές ανακοινώσεις του καθηγητή Α.Οικονομόπουλου – Πολυτεχνείο Κρήτης.

Για όσους δεν γνωρίζουν,

Το SRF (solid refuge fuel = στερεοποιημένο απόβλητο καύσιμο) που ο μόνος τρόπος να διατεθεί (δηλαδή να το ξεφορτωθεί κάποιος) είναι στις τσιμεντοβιομηχανίες , όπου και εκεί πρόβλημα είναι γι'  αυτό και οι τσιμεντοβιομηχανίες δεν το πληρώνουν αλλά πληρώνονται για να το πάρουν. (και εδώ υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της κάυσης SRF -RDF στο Αλιβέρι για επικίνδυνη υποβάθμιση του περιβάλλοντος).

H επιδίωξη όμως του ΥΠΕΚΑ φαίνεται να είναι για κάτι ακόμα χειρότερο.

Αλλωστε ολόκληρη η τσιμεντοβιομηχανία της χώρας μας,... σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπερκαλύπτεται από το ήδη παραγόμενο(?) RDF της γνωστής (από το 2001?) ΕΜΑΚ Λιοσίων.

Η επιδίωξη του ΥΠΕΚΑ είναι να κάψει το SRF επιδοτούμενο (από εμάς) σαν ΒΙΟΜΑΖΑ (με ποσόστωση) σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις.

Εκκρεμούσαν στην ΡΑΕ από τον Μάρτιο αιτήσεις σταθμών καύσης ‘’ΒΙΟΜΑΖΑΣ’’ συνολικής ισχύος περ. 800 MWATT

Αυτές οι μονάδες, για 8.000 ώρες λειτουργίας τον χρόνο, χρειάζονται περίπου 6.500.000 τόνους Βιομάζας/έτος.

Η ΡΑΕ, διά του προέδρου της, αρνήθηκε να δώσει τις αιτούμενες εγκρίσεις και τις έστειλε πίσω στην Υπουργό ΠΕ.Κ.Α., με τον αφοπλιστικά απλό λόγο ότι η ΄΄βιομάζα’’ των αιτήσεων προέρχεται από μονάδες διαχωρισμού-επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών σκουπιδίων πράγμα που σημαίνει ότι περιέχονται, στην βιομάζα, πολλά επικίνδυνα για την περιγραφόμενη καύση υλικά.

(Σας έχω στείλε σχ. αλληλογραφία και ερώτημά μου στο ΥΠΕΚΑ (αρ.πρ.9632/7-10-10) που φυσικά παραμένει αναπάντητο)

Το SRF έχει μόνο μία εφαρμογή , την καύση, αν δεν καεί θα πρέπει να θαφτεί (όπως γίνεται μέχρι τώρα με το RDF της ΕΜΑΚ Λιοσίων) και αυτό είναι παράνομο σύμφωνα και με την οδηγία 98/2008 σχετικά με την απαιτούμενη εκτροπή από την ταφή των βιολογικών (βιοαποδομήσιμων).

Ο παράλογος αυτός σχεδιασμός που έχει επιβληθεί με την βία, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, διατηρεί τα σκουπίδια σύμμεικτα για να τα οδηγήσει στην ΒΙΟΞΗΡΑΝΣΗ και στην παραγωγή του RDF το 50% των σκουπιδιών της χώρας με μεγάλο οικολογικό κόστος, μεγάλα κατασκευαστικά κόστη αλλά και μεγάλο διαχειριστικό κόστος που πρέπει να ξεπερνάει και τα 300 euro/ τόνο .

Η υπόλοιπη Ευρώπη οδηγεί κατά μέσο όρο μόνο μόνο το 2% των σκουπιδιών της (ως μη χείρον βέλτιστο) σε αυτή την διαδικασία.

Με άλλα λόγια για τους ΠΕΣΔΑ στην χώρα μας ισχύει το κωμικοτραγικό :<<μπορεί να είναι ο χειρότεροι και οι καταστροφικότεροι…είναι όμως και ατελέσφοροι…..και επίσης και οι ακριβότεροι….απ όλες τις απόψεις>>…..αφοπλιστικό (οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι).

Ελπίζω με αυτά που σας γράφω να γίνω αποδέκτης ευγενικών σας ερωτημάτων - να προχωρήσουμε σε εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή πληροφοριών – απόψεων και λήψη αποφάσεων …επείγει.

Διαβάστε, παρακαλώ, και την παρακάτω αλληλογραφία…και τα συνημμένα.

Η κατάσταση με τους ΠΕΣΔΑ είναι τόσο εξωφρενικά ανορθολογική που η μη-αντιμετώπισή της και το ότι ‘’περνάει’’ λέρωσε και λερώνει κόμματα, ΜΚΟ, νομικό σύστημα, δημόσιους λειτουργούς…..εμάς όλους…Πανεπιστήμια, τα πάντα.

Η γνώση και η θέση δεν είναι προνόμιο, είναι κοινωνική υποχρέωση.

Θλίβομαι όμως που κάποιοι θα αισθανθούν θιγόμενοι και θα επιχειρήσουν να με προσβάλουν χαρακτηρίζοντας οργισμένο( Βλ.energy-forum) τον τρόπο που αγωνίζομαι, εκτρέποντας την προσοχής σας από την ουσία.

Ευχαριστώ αυτούς που μπόρεσαν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους και θα χαρώ αν μου ζητηθούν διευκρινίσεις.

Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Β.Sc.mech.eng.,M.Sc.envir.eng.
Λονδίνο - 16 Δεκεμβρίου 2010

Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

tha ithela an mporousate na parousiasetai poia thewreitai i epikratesteri kai pio "okologika" kali lysi gia ti diaxeirisi twn aporrimatwn, diethnws, me vlepsi stin attiki. Mias kai exetai to epistimoniko ypovathro.