Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τα «πόθεν έσχες» πολιτικών

Με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών να βρίσκεται επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και εν αναμονή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens, προχωρά, μετά και τις οδηγίες του πρωθυπουργού, η ενεργοποίηση του ελέγχου «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς.

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 10 άτομα, ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ένα πρώην κορυφαίο στέλεχός του, τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ, ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Καραμανλή, συγγενικά πρόσωπα των προαναφερθέντων και ένα στέλεχος της Αριστεράς, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που υπέβαλαν.

Μία δεύτερη λίστα, περιλαμβάνει ονόματα υπηρεσιακών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρουσιάζουν «αξιοπρόσεκτη οικονομική μεταβολή πριν και μετά την κατοχή του δημόσιου αξιώματος». Μία τρίτη λίστα αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν μεν μεγάλη οικονομική επιφάνεια από τις οικογένειές τους, αλλά έχουν εντοπιστεί στοιχεία για σύνδεσή τους με λογαριασμούς και εξωχώριες εταιρείες που «ενισχύθηκαν» με μεγάλες καταθέσεις σε συνδυασμό με διάφορα μεγάλα συμβόλαια της περιόδου που ήταν υπουργοί. Πρόκειται για δύο πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τα πλέον προβεβλημένα της οκταετίας, σύμφωνα με την «Ημερησία». Η επιχείρηση του ΣΔΟΕ εξελίσσεται στην Αθήνα, την επαρχία, την Ελβετία, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, καθώς πρόκειται για τα πεδία ανάπτυξης επενδυτικών δραστηριοτήτων από όλους τους προαναφερθέντες.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ Α. Τσοχατζόπουλος κλήθηκε στο ΣΔΟΕ για την αγορά της οικίας στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου και για τις καταγγελίες για τις offshore εταιρείες. Το ΣΔΟΕ κάλεσε να δώσουν επίσης διευκρινίσεις η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και η λογίστριά του. «Κλήθηκα να δώσω διευκρινίσεις μόνο για τον τρόπο της απόκτησης της κατοικίας μου στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, 180 τ.μ., και τίποτε άλλο», σχολίασε ο κ. Τσοχατζόπουλος στην εφημερίδα. Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για τίποτε και κάνει λόγο για «αλήτικη σκευωρία» σε βάρος του «για ένα διαμέρισμα»...

Στο μεταξύ, στραμμένη είναι η προσοχή και στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens την ερχόμενη Πέμπτη. Περίπου 10-15 υπουργοί αναμένεται να παραπεμφθούν στην Προκαταρκτική Επιτροπή για πράξεις και παραλείψεις κατά τη σύνταξη και υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens.

Στο ζήτημα των παραπομπών, η Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ότι για τρεις από τους πρώην υπουργούς της δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που τους αποδίδονται. Για το ΠΑΣΟΚ, πάλι, στην κατηγορία αυτή βρίσκεται μόνο ο Τ. Μαντέλης, στον οποίο έχει απαγγελθεί από την Δικαιοσύνη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής κάνει λόγο ο Λα.Ο.Σ, τονίζοντας, παράλληλα την αντίθεσή του. «Ευτυχώς, υπάρχουν αδέσμευτες φωνές και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες δεν ξέρουμε, όμως, αν τελικώς θα καμφθούν…», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, τόνισε, από την πλευρά του, πως «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνε να φορτώσουν τα πάντα σε όσους θεωρούν "καμένα χαρτιά". Μετά, όπως έγινε και με το Βατοπέδι, θα έλθει η επίσημη παραγραφή, με δικαστική απόφαση και "ούτε γάτα ούτε ζημιά"».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: