Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κοινωνικές εντάσεις δημιουργεί ο τρόπος διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων

Η ΔIAXEIPIΣH των απορριμμάτων αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για όλη την Ελλάδα και μεγάλο πονοκέφαλο για την εκάστοτε κυβέρνηση, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Παρά την εξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας διεθνώς, στη χώρα μας περιοριζόμαστε στη λύση του ΧΥΤΑ (Xώρος Yγειονομικής Tαφής Aπορριμμάτων) –αν και από την Ευρωπαϊκή Eνωση η μέθοδος αυτή έχει κριθεί εξαιρετικά επιβαρυντική για το περιβάλλον και γι'Α αυτό υπάρχει οδηγία να κλείσουν όσοι τέτοιοι χώροι υπάρχουν το 2012– και μόλις τα τελευταία χρόνια του ΧΥΤΥ (Xώρου Yγειονομικής Tαφής Yπολειμμάτων).


Πρόσφατα, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με την απόπειρα έναρξης εργασιών δημιουργίας ΧΥΤΑ στην Κερατέα και την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που συνόδευαν τα μηχανήματα της εργολαβικής εταιρίας.

Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από την έναρξη των επεισοδίων και παρ'Α όλα αυτά η κατάσταση δεν φαίνεται να εκτονώνεται. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να προβάλλουν καθημερινά σθεναρή αντίσταση, ενώ η παρουσία των ΜΑΤ είναι αδιάκοπη, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με καθημερινές οδομαχίες, χρήση χημικών και ξυλοδαρμούς.

Η εκδίκαση προσφυγής των κατοίκων στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου έκρινε παράνομη την έναρξη εργασιών από την εργολαβική εταιρία, καθώς υπάρχουν σοβαρά κενά στην υπόθεση. «Αν και η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2005, η Περιφέρεια δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση των κτημάτων. Επιπλέον, δεν υπάρχει γνωμοδότηση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός τόπος από το 1995», λέει στην EΞΠPEΣ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Kώστας Λεβαντής.

Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της με επιχείρημα το πρόστιμο που θα επιβληθεί στη χώρα μας από την Ε.Ε. για τις χωματερές που λειτουργούν πανελλαδικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ο υπουργός επέκρινε τη στάση των τοπικών παραγόντων και φορέων, κάνοντας λόγο ότι αποτελούν «παράδειγμα προς αποφυγή για όλη την Ελλάδα». Επικαλέστηκε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου του Επικρατείας, που αποφαίνεται υπέρ της δημιουργίας του ΧΥΤΑ Κερατέας, και ζήτησε την εφαρμογή του νόμου.

Υποστηρίζοντας ότι το έργο δεν θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «…Στην Κερατέα θα γίνει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας. Ποια τεχνολογία θα επιλεγεί δεν είναι προκαθορισμένο και σε κάθε περίπτωση τον αποφασιστικό ρόλο θα τον έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίες και θα καθορίζουν τι είναι περιβαλλοντικά ορθό». Και συμπλήρωσε: «Θα υπάρχει οπωσδήποτε από κάτω μια μεμβράνη, δεν θα αφήνει τα υγρά των σκουπιδιών να κατεβαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα, θα υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Θα είναι μια πολύ μικρή μονάδα η οποία ξεκινάει ως ΧΥΤΑ».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής μάς δήλωσε σχετικά: «Δεν ξέρω για ποια απόφαση μιλάει ο υπουργός. Εγώ γνωρίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας –κατόπιν πρότασης της κ. Σακελλαροπούλου– ανέβαλε τη λήψη απόφασης για τις 9 Mαρτίου. Oπως επίσης αναμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειρηνοδικείο, που αναβλήθηκε για τις 2 Φεβρουαρίου». Για το θέμα των σκουπιδιών ο δήμαρχος αναφέρει ότι υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση από τους φορείς της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν.

«Ο Δήμος Λαυρεωτικής θεωρεί επιβεβλημένη τη διαχείριση των απορριμμάτων της τεράστιας οικιστικά περιοχής που καλύπτει, με νέες τεχνολογίες και σε χώρο που θα υποδείξει εκείνος. Θεωρεί πάντως αδιανόητο να δημιουργηθεί χωματερή και μάλιστα σε αρχαιολογικό χώρο».

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ραγκούση ο Δήμος Λαυρεωτικής εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Όταν ο κ. Ραγκούσης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν προαποφασίζει αυτός τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, πώς γίνεται την ίδια ακριβώς στιγμή να μιλάει για μεμβράνες σε χαράδρες, γεγονός που φωτογραφίζει ευθέως μια απολύτως συγκεκριμένη "τεχνολογία", αυτήν της χωματερής; Πώς γίνεται να δηλώνει δημόσια ότι η κυβέρνηση δεν προκαταλαμβάνει και δεν προαποφασίζει μια τεχνολογία ως προτιμότερη έναντι κάποιας άλλης και την ίδια ακριβώς στιγμή ο πρώην περιφερειάρχης κ. Λιακόπουλος, να αποκλείει όλες τις άλλες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε προηγμένες χώρες και να κάνει κι αυτός ευθέως λόγο για απολύτως συγκεκριμένη τεχνολογία που όλως τυχαίως, ταυτίζεται απολύτως με την τεχνολογία που περιγράφει ο κ. Ραγκούσης;».

http://www.express.gr/news/ellada/406021oz_20110117406021.php3
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: