Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Διχάζουν τα εργοστάσια

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Η κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, κόστους 365 εκατ. ευρώ, προκαλεί αντιδράσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα

Σε απόλυτο διοικητικό και πολιτικό... αλαλούμ οδηγεί η εμμονή της κυβέρνησης να υπογραφεί πάση θυσία η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, συνολικής αξίας 365 εκατ. ευρώ.

Παρά τις δυναμικές αντιδράσεις εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, που αντιτίθενται στο σχέδιο, οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς προκειμένου η σύμβαση να υπογραφεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας μεταξύ του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου και του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ Νίκου Χιωτάκη.

Πριν από δύο μέρες δόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το «πράσινο φως», αφού το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη ότι «δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης» για την κατασκευή των μονάδων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ) σκόπευε να αποφασίσει σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου και να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό η διοίκηση του Συνδέσμου συγκάλεσε τρεις φορές γενική συνέλευση την περίοδο των γιορτών. Η πραγματοποίηση των συνελεύσεων απετράπη από τη μαζική παρουσία συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του ΕΣΔΚΝΑ.

Τελευταία προσπάθεια για σύγκληση γενικής συνέλευσης έγινε τις προπαραμονές της Πρωτοχρονιάς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου είχαν τοποθετηθεί... ατσάλινες πόρτες ενώ υπήρχε και μια διμοιρία ΜΑΤ προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των εργαζομένων στο χώρο της συνέλευσης!

Τελικώς αποφασίστηκε η σύμβαση να υπογραφεί από την επταμελή εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ που χαρακτηρίζεται «μονοπαραταξιακή» (αποτελείται από δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας) και όχι από το πολυμελές διοικητικό συμβούλιο.

«Η υπογραφή της σύμβασης από την εκτελεστική επιτροπή προβλέπεται από το καταστατικό του ΕΣΔΚΝΑ. Θελήσαμε να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό», μας είπε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης. «Αλλωστε έχουμε σχετική γνωμοδότηση από τον νομικό Ευάγγελο Χατζηγιαννάκη».

Αντίθετη απόψη εκφράζει ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ Γιώργος Χάρδας: «Σύμφωνα με την απόφαση 11/2009 του διοικητικού συμβουλίου, που αποτελείται από 130 μέλη, η μεταβίβαση ή εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων σε τρίτους δεν επιτρέπεται παρά μόνο ύστερα από απόφαση του δ.σ.».

Σημειώνουμε ότι η προγραμματική σύμβαση όλους αυτούς τους μήνες -από τον περασμένο Μάιο- που «σέρνεται» στα γραφεία των αρμοδίων υπόκειται σε συνεχείς μετατροπές.

Αλλο σημείο τριβής αποτελεί και η τεχνολογία της βιοξήρανσης, που προκρίνεται για τα τρία από τα τέσσερα εργοστάσια και ανοίγει τον δρόμο για την καύση των απορριμμάτων.

Η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο της Φυλής, δυναμικότητας 700 χιλιάδων τόνων ετησίως, στο οποίο προβλέπεται βιοξήρανση. Η ίδια τεχνολογία προβλέπεται για το εργοστάσιο του Γραμματικού, δυναμικότητας 127 χιλιάδων τόνων και της Κερατέας, δυναμικότητας 127.500 τόνων.

Διαφορετικές απόψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων από αυτές που προκρίνουν τα αρμόδια υπουργεία έχει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης. Σε εισήγησή του αναφέρει:

«Η βιολογική ξήρανση αποτελεί το αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν την τροφοδοσία τους σε μονάδες καύσης. Αν για οποιονδήποτε λόγο η καύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε επωμιζόμαστε ένα πολύ υψηλό και άσκοπο κόστος, αφού το παραγόμενο SRF -μείγμα χαρτιού και πλαστικού- οδηγούμενο σε ΧΥΤΑ και εκτιθέμενο σε υγρασία αποκτά τον όγκο που είχε πριν την επεξεργασία».

Ο ίδιος αναφέρει τα μειονεκτήματα της καύσης. «Αποτελεί πανάκριβη επένδυση και θα βαρύνει εσαεί τους πολίτες, με πολλαπλασιασμό των τελών καθαριότητας. Σύμφωνα με την οδηγία 98/2008/ΕΚ της Ε.Ε. οφείλουμε πριν πάμε στην καύση να εξαντλήσουμε τις υποχρεώσεις μας για μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: