Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αυτό είναι το νέο φορολογικό – Ολες οι αλλαγές για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις

Αλλάζουν όλα στο φορολογικό νομοσχέδιο με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, και για αυτό φέρνει ριζικές ανατροπές στη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει και «η Καθημερινή» που παρουσιάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έρχονται μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες και αυτοκίνητα, ενώ πέφτει τσεκούρι στις περισσότερες φοροαπαλλαγές, και έρχεται πλαφόν στην έκπτωση των δαπανών που στην υγεία, ενώ όλα τα επιδόματα θα θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Μισθωτοί συνταξιούχοι

Για το 2013 η κλίμακα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων θα παραμείνει αμετάβλητη με τα οκτώ φορολογικά κλιμάκια και παράλληλα διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά.

Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 28%. Ωστόσο κατ' εξαίρεση θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, με την προϋπόθεση να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Καταρχήν η δήλωση έναρξης εργασιών θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. Επιπλέον η έδρα να είναι η κατοικία τους, αλλά και τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες να μην υπερβαίνουν τα τρία.
Ακόμα οι φορολογούμενοι που θα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή ακίνητα και ασκούν ελευθέρο επάγγελμα θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τη μισθωτή εργασία και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από το ελευθέριο επάγγελμα.
Και τα επιδόματα όμως που θα χορηγούνται από τους οργανισμούς πρόνοιας θα θεωρούνται πλέον εισόδημα από μισθωτή εργασία και γι αυτό θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Ωστόσο σημειώνεται πως αύξηση του αφορολογήτου ποσού της κλίμακας με το ποσό των 1.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, θα ισχύει για άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω, ή είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία. – Είναι νεφροπαθείς. – Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες.
Τι αλλάζει στα τεκμήρια για κατοικίες, Ι.Χ., πισίνες και σκάφη
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη και πλέον το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν εξοχική κατοικία, καθώς και γι αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία.
Η αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
για τα 80 πρώτα τ. μ. κύριων χώρων αυτής, με 25 ευρώ το τ.μ.
για τα επόμενα από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 45 ευρώ το τ.μ.,
για τα επόμενα από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 80 ευρώ το τ.μ,
για τα 201 έως 300 τ.μ. με 160 ευρώ το τ.μ. και
για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων με 350 ευρώ το τ.μ.
Η αντικειμενική δαπάνη αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης θα ορίζεται ως εξής:
μέχρι 1.200 κ.ε. σε 2.500 ευρώ από 4.000 ευρώ,
μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 300 ευρώ (από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα) ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κ.ε.
μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 500 (από 900 που ισχύει σήμερα) ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε.
μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε προστίθενται 700 κ.ε. (από 1.200 που ισχύει σήμερα) ανά εκατό 100 κ.ε. Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Σκάφη αναψυχής
Τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου , ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, το τεκμήριο ορίζεται σε 3.000 (από 4.000 ευρώ).
Πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.
Τα ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης άνω των επτά μέτρων τα τεκμήρια παραμένουν ως έχουν.
Στο 28% ο ενιαίος συντελεστης για επιχειρήσεις, επαγγελματίες
Με συντελεστή 28% θα φορολογηθούν επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ) και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2013. Ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013 με συντελεστή 28% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Ωστόσο εξαιρούνται όσοι εργάζονται με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Για επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ) και ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: