Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το λάθος, η Ρόδος και...το πήδημα!

Θάνος Οικονομόπουλος


Ένα λάθος, έκαναν οι άνθρωποι! Και το παραδέχθηκαν με ταπεινότητα: «Είχαμε υπολογίσει πώς για κάθε 100 ευρώ περικοπών, η επίπτωση στην πραγματική οικονομία θα ήταν 50 ευρώ. Στην πράξη, αποδείχθηκε πώς ήταν 170...» Το είπαν οι τροικανοί, αλλά... δεν ξεμπερδέψαμε, αφού επιμένουν στην ίδια λάθος συνταγή, απαιτώντας μονότονα και αναποτελεσματικά όλο και μεγαλύτερες περικοπές, απ' ευθείας ή μέσω αυξήσεως της φορολογίας. Των συνηθισμένων υποζυγίων, βεβαίως βεβαίως....

Κουρέψαμε και το χρέος, με το πολυδιαφημισμένο PSI, αλλά το μόνο ορατό «όφελος», ήταν η χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων από την συμμετοχή τους σ' αυτό. Γιατί κατά τα άλλα, το θεωρητικά κουρεμένο χρέος, σε πραγματικά νούμερα, αυξήθηκε και θα παραμείνει αυξημένο μέχρι περίπου το 2020, οπότε και θ' αρχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ- αν βεβαίως μέχρι τότε εξακολουθεί να υπάρχει... Ελλάδα!

Για να κλείσουμε τα «μέτρα» (που από 6,5 δισ αρχικά, σκαρφάλωσαν στα 9,5 πριν φθάσουν τα 14,5!) κλείνουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς (τι να τους κάνουμε, αφού οι άνεργες μανάδες μπορούν να μένουν σπίτι;), κόβουμε φάρμακα από ασθενείς, αυξάνουμε την ιδιωτική συμμετοχή στην νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων, αφήνουμε τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς αναλώσιμα, εν λειτουργία μηχανήματα, επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, καταργούμε τις μονάδες εξυπηρέτησης ατόμων (ακόμη και σχολείων για παιδιά) με ειδικές ανάγκες. Με λίγα λόγια, δεν κόβουμε «λίπος». Κόβουμε ζωτικό ιστό από μια κοινωνία πού καταρρέει μέσα σε κατάθλιψη και απόγνωση. Για... να την σώσουμε. Ακόμη κι' αν πετύχει (πράγμα άκρως αμφισβητούμενο, ακόμη και από τους... «γιατρούς»!) η εγχείρηση, ο ασθενής πιθανότατα θα έχει πεθάνει.

Αγοράζουμε, με αίμα, χρόνο που κανείς από τους υπεύθυνους του πολιτικού μας συστήματος δεν μας λέει πώς σκοπεύουν να τον αξιοποιήσουν, επειδή δεν έχουν την παραμικρή ιδέα! Βλέποντας και κάνοντας, σε μια ιδιοτελή και ηλίθια μικροπολιτικάντικη λογική “τον χειμώνα τούτο, άμα τον πηδήξουμε...” Βλέπεις τους εκπρόσωπους των κομμάτων στα τηλεπαράθυρα, να διαλέγονται όπως παλιά, λες και δεν έχει μεσολαβήσει μια πρωτοφανής κρίση, παγκόσμια, που εμείς την βιώνουμε δραματικότερα εξ αιτίας των χρόνιων εθνικών παθογενειών μας για τις οποίες ευθύνεται το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Και την ώρα που το κοινωνικό σώμα αποστραγγίζεται και από τις τελευταίες σταγόνες του αίματος του, την ώρα που «μέτρα» για να εξοικονομηθούν κάποιες δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να βελτιωθούν (θεωρητικά μόνο-σκεφθείτε την παραδοχή του “λάθους” από τους τροϊκανούς)τα δημοσιονομικά, αποσβολωμένη η κοινωνία βλέπει να παίζεται εις βάρος της ένα άθλιο παιγνίδι «μουντζούρη», στο οποίο ο ένας προσπαθεί να φορτώσει στον άλλον τις ευθύνες για το αίσχος, το έγκλημα καλύτερα, τής «λίστας Λαγκάρντ». Η αποτελεσματική εκμετάλλευση της οποίας, εδώ και κοντά τρία χρόνια, θα μπορούσε να έχει αποφέρει στα δημόσια ταμεία , ως «ισοδύναμο»,το 1/2των μέτρων που επιβάλλονται σήμερα. Αφήστε, δηλαδή, πού με 8δισ στα ταμεία μέσα στα χρόνια αυτά, προς άμεση τόνωση της οικονομίας, πιθανότατα δεν θα χρειάζονταν καν, ή έστω τόσα και τέτοια μέτρα. Για να μην μιλήσουμε για την ψυχολογική και ηθική ανάσα της κοινωνίας, ότι οι χαμηλομεσαίοι δεν είναι οι συνήθεις ηλίθιοι που πληρώνουν τα σπασμένα άλλων.

Απλά πράγματα: κάνεις ότι ακριβώς έκαναν Γερμανία,Γαλλία, Ισπανία. Ιταλία, Βρετανία,που σε χρόνο λίγων μόλις μηνών από την στιγμή που έμαθαν τα ονόματα υπηκόων τους με «αδήλωτα» εισοδήματα κατατεθειμένα στο εξωτερικό, τους κάλεσαν «δι'υπόθεσίν τους» και εισέπραξαν δεκάδες δίσ! Εμείς παίζοντας το «πούντη, πούντη τούτη η λίστα;», απλά και βολικά (για φίλους και πελάτες!) δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Και καλά, οι ανοησίες και τα χοντρά ψέμματα πού ψελλίζουν Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Καπελέρης και Διώτης, εκθέτουν τους ίδιους και το ΠΑΣΟΚ - που θα πληρώσει την υπόθεση πολύ ακριβότερα απ' όσο φαντάζονται.

Αλλά καλά οι «πρώην» με τις π ανύποπτες ολιγωρίες και τα πελατειακά αλισβερίσια τους-οι «νυν» τι κάνουν; Φοβούνται τις αντιδράσεις του συγκυβερνόντος Βενιζελο-ΠΑΣΟΚ και περιφρονούν την οργή και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, η συμβαίνει κάτι πολύ χειρότερο, που αποτελεί και πεποίθηση όλου του κόσμου, πώς δηλαδή και αυτοί ως ...συνιστώσες του σάπιου πολιτικού συστήματος δεν τολμούν γιατί δεν θέλουν να τα βάλλουν με το αισχρό κύκλωμα που τόσα χρόνια τους στηρίζει και τους ταΐζει, πώς μ' άλλα λόγια το φοβούνται γιατί θα βγουν και τα δικά τους άπλυτα στη φόρα;

Τα ονόματα είναι στην διάθεση των αρχών, το ίδιο και τα ποσά πού έχουν βγει έξω-όχι όλα παράνομα, κατ' ανάγκη. Ο έλεγχος εφικτός και εύκολος. Η κοινωνία περιμένει. Αν, κ. Σαμαρά, είσθε ...λίγο,έστω,αυτό που υποστηρίζετε ότι είσθε, ιδού η Ρόδος. Γιατί... μετά, έρχεται το πήδημα!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: