Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Οι κάτοχοι των νέων ομολόγων αγγλικού δικαίου θεσμικοί και ιδιώτες να προετοιμάζονται γιατί θα χρειαστεί να αποζημιωθούν από τα έσοδα που θα προκύψουν από το ΤΑΙΠΕΔ, από την περιουσία του δημοσίου αν υποστούν νέο haircut

Το πρώτο haircut δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Απέτυχε παταγωδώς γιατί απλά χρεοκόπησαν οι τράπεζες.
Ωστόσο το δεύτερο που έρχεται γιατί παρά τις διαψεύσεις και τις απόλυτες θέσεις ότι δεν εξετάζεται νέο haircut φαίνεται ότι αποτελεί πλέον μια καλή λύση.
Το πρώτο haircut απέτυχε, το δεύτερο όμως επειδή θα αφορά τα πάντα θα πετύχει.
Για να είναι επιτυχημένο το νέο haircut θα πρέπει να κουρευτούν όλοι θεσμικοί π.χ. ΕΚΤ, όσοι δεν συμμετείχαν στο πρώτο haircut το PSI+ δηλαδή αλλά και τα νέα ομόλογα που προέκυψαν από το PSI+ και βεβαίως τα νέα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόικα. Δηλαδή επίσημος τομέας και ιδιωτικός τομέας να υποστεί νέα ζημία για να διασωθεί η Ελλάδα. 


Αν συμπεριληφθούν στο νέο haircut και τα νέα ομόλογα αυτά φέρουν τον προστατευτικό μηχανισμό του αγγλικού δικαίου.
Αν υποστούν haircut οι κάτοχοι των ομολόγων αγγλικού δικαίου θα μπορούν νομίμως να ζητήσουν αποζημιώσεις από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Δηλαδή βρίσκεται προς πώληση ένα ακίνητο ή μια εισηγμένη εταιρία θα έχουν τον πρώτο λόγο για την αποζημίωση τους οι κάτοχοι των ομολόγων.
Επειδή προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν είναι συμφέρουσα για το ελληνικό κράτος είναι πιθανό να εξαιρεθούν οι κάτοχοι ομολόγων αγγλικού δικαίου δηλαδή τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές.
Ωστόσο για να είμαστε ρεαλιστές το παλαιό haircut απέτυχε γιατί είχε εξαιρέσεις.
Το νέο haircut για να είναι επιτυχημένο πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: