Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Νέες εσωκομματικές φουρτούνες στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή

Και νέες εσωκομματικές φουρτούνες έχει φέρει στο ΠΑΣΟΚ το πακέτο των μέτρων που προωθείται από την κυβέρνηση και που αναμένεται να έρθει και στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλά στελέχη του κόμματος εξαπολύουν βολές κατά της ηγεσίας και κάνουν λόγο για «αδιέξοδες στρατηγικές επιλογές». Πολλά, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ληφθεί απόφαση με την οποία οφείλουν να «συνταχθούν» όλοι οι βουλευτές όπως είχε διαμηνύσει ο κ. Βενιζέλος, αλλιώς θα τεθεί θέμα «κομματικής πειθαρχίας», όπως δεν είπε, αλλά υπονόησε.
Πάντως, ανοιχτό να μην ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων άφησε σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «βιασμό συνείδησης» τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ότι «θα πεινάσουμε αν δεν ψηφιστεί το πακέτο μέτρων», υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος δεν ψήφισε ούτε το δεύτερο Μνημόνιο .

Για τα νέα μέτρα, είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια να κλείσει το πακέτο μέτρων, σημασία όμως έχει πώς κλείνει και τι επιπτώσεις έχει στην κοινωνία. Μάλιστα, ο κ. Παραστατίδης ανέφερε ΄ότι μετά την υπόθεση με τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» είχε τονίσει ότι αδυνατεί να στηρίξει και να ψηφίσει κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο, όπως οι περικοπές συντάξεων ΟΓΑ και το πετρέλαιο. Ανέφερε ότι το κράτος έχει τυχοδιωκτική συμπεριφορά και γι' αυτό δεν το σέβονται οι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το «Έθνος», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος θεωρεί ότι οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνει όταν δρομολογηθεί η διαδικασία για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή, ενώ θα επιδιώξει από την κοινοβουλευτική ομάδα να ανοίξει στο σύνολό της τα χαρτιά της και να εισηγηθεί όχι μόνο να ακούσει την εισήγηση του προέδρου.

Πάντως, δύο από τα παλαιά μεγάλα στελέχη του κόμματος, οι κ.κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι έχουν έρθει πολλάκις το τελευταίο διάστημα σε σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο φέρνοντας αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, δηλώνουν πως θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή, δείχνοντας προκαταβολικά ότι δεν τίθεται γι΄ αυτούς θέμα «πειθαρχίας» στην όποια απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Το δίλημμα ψηφίζουμε ή πτωχεύουμε έχει βέβαια μόνο έναν τρόπο επίλυσης: τη στήριξη της πατρίδας κι αυτό θα κάνω για τέταρτη φορά. Όμως δεν πάει άλλο με τα περί ανάπτυξης ψέματα, προσχήματα, τα άλλοθι και τις υπεκφυγές» δήλωσε τη Δευτέρα Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαμβάνοντας ότι θα δράσει μετά την υπέρβαση των μεγάλων εθνικών θεμάτων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μίλησε στη ΝΕΤ, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα ηγεσίας, εκτιμώντας ότι το προγραμματισμένο -για τον Φεβρουάριο- Συνέδριο δεν μπορεί να είναι η λύση.

Στο ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις βουλευτών που θεωρούνται «ύποπτοι» καταψήφισης και με βάση τις μέχρι σήμερα δηλώσεις τους υπολογίζονται σε 7-8. Μεταξύ αυτών ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ (παραιτηθείς από υφυπουργός Εργασίας για τα μέτρα στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, Γιάννης Κουτσούκος, ο νεοκλεγείς βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής ο οποίος δηλώνει ότι διαφωνεί με το σκληρό πακέτο ( και εκλεγείς αυτός έναντι του «παλιού» ΠΑΣΟΚ που υπερψήφιζε τα μέτρα), ο βουλευτής Επικρατείας Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι για τον ίδιο είναι «κόκκινη γραμμή» η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με πτυχές του «πακέτου», η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης , ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας, ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης κ.α
www.eklogika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: