Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σκουπιδότοπος η Φυλή … στον αιώνα τον άπαντα


Δεν έφταναν τα όσα σχεδιάζονται με τα τέσσερα νέα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, έχουμε νέες δηλώσεις του κ. Σγουρού, που προδιαγράφουν όχι μόνο τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της Φυλής - Α. Λιοσίων, για τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά και την επέκτασή τους σε γειτονικές περιοχές. Την προοπτική αυτή παρουσίασε στην task force και στους εκπροσώπους της ΕΕ ο κ. Σγουρός, όπως ο ίδιος ανέφερε στην τηλεόραση της ΝΕΤ, στις 29/10/2012. Για το λόγο αυτό αξίζει να παρακολουθήσουμε το σχετικό απόσπασμα, που το οφείλουμε στην ετοιμότητα των φίλων του blog της ΑΕΝΚ ΕΔΣΝΑ:
http://www.kinisi-esdkna.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9522.html
Τι μας λέει ο κ. Σγουρός:


1. Υπάρχει πρόβλημα με τους χώρους ταφής υπολειμμάτων ή απορριμμάτων στην Αττική, αφού το υφιστάμενο κύτταρο της Φυλής δεν έχει μεγάλο χρόνο ζωής (πιθανόν αυτό να είναι και μια μορφή πίεσης προς τους κατοίκους της Κερατέας και του Γραμματικού να αποδεχτούν τις νέες εγκαταστάσεις στις περιοχές τους).
2. Αν δεν βρεθούν νέοι χώροι, η μόνη λύση, κατά τον κ. Σγουρό, είναι να φύγει η υφιστάμενη μονάδα μηχανικής επεξεργασίας (ΕΜΑΚ Ι), και στη θέση της να γίνει νέος χώρος ταφής για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
3. Η ΕΜΑΚ Ι να μεταφερθεί «ανατολικά 3-4 χιλιόμετρα». Πιθανότατα, υπονοείται το παλιό λατομείο Μουσαμά (στην «πλάτη» της Πετρούπολης), το οποίο και παλιότερα έχει αναφερθεί σαν πιθανός εναλλακτικός χώρος εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων.

Αν εφαρμοστεί αυτό το σενάριο, θα πρέπει ο κ. Σγουρός να διευκρινίσει ακόμη δύο πράγματα (προτού πει αυτά που είπε, ασφαλώς θα τα έχει σκεφτεί ή συζητήσει):
1. Οι δύο νέες μονάδες, που περιλαμβάνονται στα υπό δημοπράτηση έργα της Αττικής, θα κατασκευαστούν και αυτές στη νέα θέση μεταφοράς της ΕΜΑΚ Ι; Αν όχι εκεί, τότε πού;
2. Αν συμβεί αυτό, πώς θα γίνεται η μεταφορά του υπολείμματος της επεξεργασίας από τις μονάδες στους χώρους ταφής; Με ενοποίηση των χώρων παλιάς και νέας εγκατάστασης (άρα, με εσωτερική μεταφορά) ή με νέο κύκλο εξωτερικών μεταφορών (από τη νέα στην παλιά εγκατάσταση);

Σχόλια

1. Το ενδεχόμενο της διαιώνισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Φυλής έχει ήδη προδιαγραφεί και μόνο από την πρόθεση της κατασκευής των δύο νέων μονάδων επεξεργασίας.
2. Το νέο στοιχείο, που έρχεται να προστεθεί με τις δηλώσεις Σγουρού, είναι η γιγάντωση και η επέκταση των εγκαταστάσεων, με πιθανότερο σενάριο τη μελλοντική ενοποίηση παλιάς και νέας εγκατάστασης.
3. Η εξέλιξη αυτή θα κάνει αδύνατη κάθε μελλοντική (αν επιχειρηθεί ποτέ) προσπάθεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής.
4. Τώρα, υπάρχει ένας παραπάνω λόγος για να ενώσουν οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας και της Αττικής τις δυνάμεις τους μαζί με αυτές των πολιτών της υπόλοιπης Αττικής, που αποσκοπούν στην ακύρωση αυτού του καταστροφικού σχεδιασμού, διεκδικώντας ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: