Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΤΡΟΠΗ από Ιράν – Ρωσία: Ασάντ φέρε προσωρινά τα χημικά στην Τεχεράνη!

Η ιρανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Δαμασκό την Κυριακή δια του επικεφαλής της και προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Ala – Eddin Borujerdi πρόετρεψε τον Μπασάρ Άσαντ να μετακινήσει τα αποθέματα χημικών όπλων προσωρινά από τη Συρία στην Τεχεράνη υπό την ιρανική και ρωσική στρατιωτική επίβλεψη ώστε να αποφύγει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση όπως αποκαλύπτουν στρατιωτικές και ιρανικές πηγές στη debka.
Μάλιστα προτάχθηκε και το επιχείρημα να παρουσιαστεί η κίνηση αυτή στους G-20 στην Αγία Πετρούπολη αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Αφού οι Αμερικανοί εγκρίνουν το σχέδιο και ακυρωθεί η όποια επίθεση, το απόθεμα θα μπορούσε να επιστρέψει ήσυχα στη Συρία, όπως εξηγεί ιρανός βουλευτής.

Μια άλλη επιλογή ήταν ιρανικές και ρωσικές ομάδες να καταστρέψουν το απόθεμα χημικών όπλων σε αντάλλαγμα εγγυήσεις από των ΗΠΑ και Αραβικού Συνδέσμου ότι οι αντάρτες της Συρίας δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία για στρατηγικά οφέλη τους. Τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να καταστραφούν σταδιακά ανάλογα με τη συμμόρφωση των ανταρτών με τις εγγυήσεις.
Στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile εξηγούν την κίνηση αυτή της Τεχεράνης σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο ότι πολλά συστατικά ων τύπων και των ουσιών για την κατασκευή των χημικών όπλων προέρχονται από το Ιράν και δεν επιθυμούν να πέσουν στα χέρια της Αμερικής και το δεύτερο πως μια επίθεση στις αποθήκες χημικών όπλων της Συρίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προηγούμενο για μελλοντικό χτύπημα στο Ιράν.
Η Τεχεράνη είναι λοιπόν διατεθειμένη να βρει ένα συμβιβασμό με τις ΗΠΑ κάπου στη μέση ενώ εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό ο Ομπάμα θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση καθώς θα πει στον αμερικανικό λαό τα χαρμόσυνα νέα για την εκτόνωση της κρίσης με τον περιορισμό του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναβάλλοντας επ’αόριστον την όποια στρατιωτική επίθεση.
Σχετικά με αυτό τόσο οι ρώσοι όσο και οι ιρανοί είδαν μια χαραμάδα στο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ όταν είπε ότι θα ζητήσει την έγκριση του κογκρέσου λέγοντας ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Το ρωσο-ιρανικό σχέδιο σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την παραπάνω φράση σε περίπτωση που ο Ομπάμα δεν πεισθεί ότι τα αποθέματα χημικών της Συρίας έχουν φύγει – είτε με τη μεταφορά στο Ιράν ή να καταστραφούν – όταν ο ίδιος φαίνεται πως παίζει με το χρόνο.
Οι ιρανοί βουλευτές είπαν στον Ασαντ ότι η Τεχεράνη δεν έχει πληρη εικόνα των επαφών Ρωσίας – ΗΠΑ για διάλογο σχετικά με τη Συρία, αλλά η Τεχεράνη έχει λόγο να πιστεύει πως η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει το σχέδιο δίχως να έχει απορριφθεί.
Ειδικοί σε θέματα των ΗΠΑ των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και του Ιράν εκτιμούν πως το σχέδιο στρατιωτικής δράσης του Ομπάμα θα βρει σημαντικά εμπόδια στο κογκρέσο και ελπίζουν πως η αντιπολίτευση θα βρει πρόσθετη υποστήριξη για αντεπιχειρήματα στην ιρανική – ρωσική πρόταση. Εκτιμούν δε πως ακόμη κι αν το σχέδιο απορριφθεί, εν τέλει θα έχει κερδιθεί πολύτιμος χρόνος υπέρ του Ασαντ.

freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: