Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες χωρίς αποζημιώσεις που ζητά η τρόικα, δειχνει το βαθμο ξεπουλήματος της χώρας απο τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Νέες φωτιές ανάβει η τρόικα στην κυβέρνηση, απορρίπτοντας ως «μη ρεαλιστικές και βιώσιμες» τις προτάσεις της Αθήνας για εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών προκρίνουν το μοντέλο της πτώχευσης, ζητώντας να κλείσουν οι εταιρείες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς καν να αποζημιωθούν, όπως αποκάλυψε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.
Τις απαιτήσεις αυτές η τρόικα γνωστοποίησε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείο Οικονομικών χτες (Δευτέρα) το απόγευμα.

Η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο και υπό τα νέα δεδομένα έγινε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας, και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Η κυρία Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι τον συντονισμό των επόμενων βημάτων έχει αναλάβει το γραφείο του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση για την αμυντική βιομηχανία και τη ΛΑΡΚΟ θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη σε κυβερνητικό επίπεδο.

Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για το θέμα, η Φ.Γεννηματά ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά «πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση».
Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.
Η τρόικα που απορρίπτει την πρόταση, ειδικά για τα ΕΑΣ αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε η κυρία Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.
Το χρονικό της απόρριψης

Την αποκάλυψη για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τις αμυντικές βιομηχανίες έκανε την Τρίτη η ίδια η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.
Όπως αναφέρουν τα Νέα η αναπληρωτής υπουργός είπε: «Στείλαμε την περασμένη εβδομάδα πρόταση που ετοιμάσαμε – την είχε κάνει αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών και έδωσε "πράσινο φως" ο Αντώνης Σαμαράς να σταλεί στην τρόικα» είπε η Φώφη Γεννηματά και εξήγησε πως την περασμένη Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δανειστών. «Ανέβαλαν την απάντηση λέγοντας ότι θέλουν λίγο χρόνο να επεξεργαστούν την πρόταση. Χθες λάβαμε email αναφερόμενο στις τρεις εταιρείες - ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ - που απέρριπτε τις προτάσεις ως "μη ρεαλιστικές" και "μη βιώσιμες"».

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Η τρόικα προκρίνει το μοντέλο της πτώχευσης.
Πήγες του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν ότι οι δανειστές διαφοροποιούν την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ από τις αμυντικές βιομηχανίες και λένε εξετάζεται ακόμη η ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις.
Η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι σε συνομιλία της με τον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς τής απάντησε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη».
Η ίδια τόνισε: «Ζήτησα να γίνουν παρεμβάσεις ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο».
Για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας έχει ενημερωθεί εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος καθώς και ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια «τεχνοκρατική απάντηση» όπως είπε η Φώφη Γεννηματά ενώ η ίδια επιμένει στα πολιτικά επιχειρήματα υπέρ της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης.
«Ειδικά για την ΕΑΣ κάνουν λάθος» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. «Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Εμείς λέμε 30 εκατ. και ότι αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από τη λειτουργία της εταιρείας. Και θέλουμε κ άλλα 12 εκατ. ευρώ για πακέτο εθελουσίας για 350 άτομα επί συνόλου 818 (ΕΑΣ). Η ίδια είπε ότι η εκτίμηση είναι ότι μέσα σε λίγο καιρό η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να είναι κερδοφόρα.
«Τα όπλα μας είναι τα επιχειρήματα μας» κατέληξε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Κομισιόν: περιμένουμε οριστικές αποφάσειςΤην υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013».
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: