Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σοσιαλδημοκράτες σε νευρική κρίση, αφήνει τα αξιώματά του ο Στάινμπρουκ

Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματα που διατηρεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα φέρεται να υπέβαλε ο Πέερ Στάινμπρουκ κατά τη διάρκεια του έκτακτου «μίνι συνεδρίου» του κόμματος στο Βερολίνο, με επίκεντρο τον μεγάλο συνασπισμό που διχάζει βαθιά τη βάση. Την ίδια στιγμή, γνωστοποιείται πως θα τεθεί στην κρίση των περίπου 270.000 μελών του κόμματος η πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας που θα διαπραγματευτούν το προσεχές διάστημα SPD-CDU.
Ο Πέερ Στάινμπρουκ φέρεται να παραιτήθηκε από την ηγετική ομάδα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και από κάθε κομματικό ή κοινοβουλευτικό αξίωμα, όπως η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή οποιασδήποτε Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel επικαλούμενη μέλη του SPD που ήταν παρόντα στην συνάντηση, ο Στάινμπρουκ θα παραμείνει βουλευτής.
Επιθυμεί, επίσης, να συμμετάσχει και στις διερευνητικές επαφές με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), κατά την διάρκεια των οποίων θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού.
Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι διχασμένοι με την πλειονότητα των μελών του κόμματος να λέει «όχι» σε νέα συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αντίθετα οι Γερμανοί που ψήφισαν το SPD στις κάλπες της Κυριακής ζητούν ακριβώς αυτό...
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που καταδεικνύει ότι δύο στα τρία μέλη του SPD (65%) δεν θέλουν τη συνεργασία με την Μέρκελ, καθώς δεν έχουν ξεχάσει την «αιμορραγία» που ακολούθησε τον μεγάλο συνασπισμό της πρώτης θητείας Μέρκελ από το 2005 έως το 2009.

Από την άλλη πλευρά, όμως, πάνω από το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής δήλωσαν ότι θα καλωσόριζαν έναν μεγάλο συνασπισμό, και μόνο 40% εξ αυτών αντιτίθενται στη συνεργασία με το «στρατόπεδο» Μέρκελ.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στα περίπου 270.000 μέλη του SPD, πιθανότατα στις 10 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο του κόμματος τη Λειψία.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: