Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Κεντροαριστερό πόκερ από Κουβέλη - Λοβέρδο που συμφώνησαν να συνεργαστούν

Τα χέρια έδωσαν Φώτης Κουβέλης και Ανδρέας Λοβέρδος στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση χθες με αντικείμενο τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για συμπόρευση των κομμάτων τους σε επίπεδο θέσεων κοινωνικής πολιτικής, έχοντας όμως ως φόντο της συζήτησής τους τη συνεργασία στις ευρωεκλογές και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα επικοινωνήσει τις επόμενες ημέρες και με την πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου με στόχο τη συμπόρευση και του Δικτύου στην προσπάθεια για ανασύσταση της Κεντροαριστεράς.
Η συνάντηση Κουβέλη και Λοβέρδου μία εβδομάδα μετά το Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά επιβεβαιώνει προς το παρόν την ανάληψη δύο παράλληλων πολιτικών πρωτοβουλιών με επίκεντρο από τη μία τη Χαριλάου Τρικούπη και από την άλλη την Αγίου Κωνσταντίνου.
Η δήλωση του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή που απέστειλε ο ίδιος για συνεργασία σε θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος, σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ, υποδηλώνει και την κατεύθυνση που παίρνουν τα πράγματα. Οτι δηλαδή δεν θα επιχειρηθεί, προσώρας τουλάχιστον, νέα προσπάθεια για προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, από τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου μετά τη συνάντηση έγινε σαφές ότι η διαδικασία περαιτέρω συνεννόησης των δύο κομμάτων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα «χτιστεί» πάνω σε κοινές πολιτικές θέσεις για θέματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες: π.χ. Φορολογικό, Δικαιοσύνη, συνταγματική αναθεώρηση, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι κ.λπ.
Η συνάντηση των προέδρων ΔΗΜΑΡ και Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα κράτησε μία ώρα και είκοσι λεπτά και επικεντρώθηκε στη δυνατότητα έκφρασης των δυνάμεων που ανήκουν στον δημοκρατικό πόλο αλλά εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική από την μία και στον λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας ή της στάσης πληρωμών από την άλλη. «Συζητήσαμε με τον φίλο Ανδρέα Λοβέρδο για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη πια να δημιουργηθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα που υπήρξε στην συνάντηση.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται στην προσπάθεια για τη συγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού πόλου επανέλαβε με κομψό τρόπο: «Βασικό στοιχείο που θα δεσμεύει τον τρίτο πόλο είναι η αντίθεσή του προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα η αντίθεση προς κάθε λαϊκισμό και δημαγωγία».
Τι έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη
Το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να σχολιάσει επισήμως τη συνάντηση Κουβέλη -Λοβέρδου. Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις
της Κεντροαριστεράς υπό τη στέγη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώ τόνιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για μια Κεντροαριστερά με σεβασμό σε κινήσεις και πρόσωπα και συμπλήρωναν ότι απαιτείται ο ίδιος σεβασμός και για το ΠΑΣΟΚ.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: