Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Γκιουλ εναντίον Ερντογάν για τη Συρία! Άκρως αντίθετες απόψεις εκφράζει η τουρκική ηγεσία

Άκρως αντίθετες απόψεις εκφράζονται από τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια «περιορισμένη» δράση δεν θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την Άγκυρα και έκανε λόγο για μια επέμβαση παρόμοια με εκείνη στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.
Πολύ πιθανό ο Ερντογάν να προσδοκά σε μια αποδυνάμωση του έντονου / ισχυρού κουρδικού στοιχείου στη βόρεια Συρία με ότι μπορεί να συνεπαχθεί σε μια μελλοντική ίδρυση ενός ανεξάρτητου τουρκικού κράτους.
Απεναντίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπτουλάχ Γκιουλ επιμένει στη διπλωματική οδό και τη χάραξη μιας πολιτικής στρατηγικής.

“Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα φέρει αποτελέσματα χωρίς την υιοθέτηση μιας πολιτικής στρατηγικής ” δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους κατά την επέτειο της Ημέρας της Νίκης που φιλοξενείται στο προεδρικό μέγαρο στις 30 Αυγούστου .
“Η λύση θα είναι μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας οι οποίες θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα (της λύσης). Ρωσία και Ιράν θα πρέπει να ασχοληθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος επέμεινε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τις εξελίξεις στη Συρία . “Υπάρχει η πιθανότητα της μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας και του χάους στη Συρία. Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για τις εξελίξεις στη Συρία. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από αυτό, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που θέλουν περισσότερο ένα τέλος στο χάος που επικρατεί στην περιοχή ” .

Στον αντίποδα ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είναι περισσότερο από ένα “hit – and- run αλλά μια επιχειρήση όπως αυτή στο Κόσοβο που θα σπρώξει το καθεστώς μέχρι το σημείο της κατάρρευσης», δήλωσε ο Ερντογάν. “Μια περιορισμένη στρατιωτική δράση δεν θα μας ικανοποιήσει”, πρόσθεσε.

freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: