Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα

Συνεχίζονται οι ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά, που αφορούν σειρά εμβολίων και φάρμακα ευρείας χρήσεως, όπως αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά κλπΌπως φαίνεται και από τις σχετικές αναφορές του ΕΟΦ (που βασίζονται στις δηλώσεις των εταιρειών), οι ελλείψεις -κυρίως σε ορισμένα εμβόλια- θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα, καθώς το πρόβλημα τροφοδοσίας τους είναι πανευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΕΟΦ για το θέμα, με τη συμμετοχή της διοίκησης του οργανισμού, των φαρμακαποθηκών και εκπροσώπων των εταιρειών των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν έλλειψη.
Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κώστας Λουράντος.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι η ορθολογική διάθεση των φαρμάκων θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, φαρμακευτικών εταιρειών-φαρμακαποθηκών-φαρμακείων, προκειμένου να μη θίγεται ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, και κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία.
Καθησυχαστικός ο ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ σε σχετική ανακοίνωση εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι συνεχίζονται αδιάλειπτα οι έλεγχοι, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αδήλωτες εξαγωγές φαρμάκων, τις οποίες χαρακτηρίζουν «μεγάλες» οι εκπρόσωποι των αποθηκών.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς κατά καιρούς βγαίνουν στο φως καταγγελίες για αδήλωτες εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης όπου τα συγκεκριμένα σκευάσματα πωλούνται πιο ακριβά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, οι δηλωμένες εξαγωγές φαρμάκων ξεπέρασαν σε τζίρο τα 400 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες είναι ουκ ολίγοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας που έχουν καταγγείλει ελλείψεις, απειλώντας ακόμα και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι απειλείται η δημόσια υγεία.
Υπουργείο Υγείας: Εμβολιάστηκαν 30 χιλιάδες προσφυγόπουλα
Περισσότερα από 30.000 εμβόλια σε παιδιά προσφύγων/μεταναστών έγιναν κατά τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.
Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στις δομές φιλοξενίας προσφύγων περιλάμβανε εμβολιασμό για 10 νοσήματα, μεταξύ των οποίων ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος και ηπατίτιδα Β.
Επιπλέον, σε ορισμένα κέντρα εφαρμόστηκε εμβολιασμός για ανεμοβλογιά στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος εμβολιασμού και με πρόσθετα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, πέραν των εμβολίων προτεραιότητας.
Επίσης, σε ορισμένους χώρους διαμονής εφαρμόστηκε εμβολιασμός και έναντι της ηπατίτιδας Α ως μέτρο πρόληψης στον περίγυρο ατόμων που ασθένησαν από τη νόσο, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις περιέλαβε το σύνολο των παιδιών (<15 ετών) του χώρου διαμονής.
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του εκφράζει ευχαριστίες στη Unicef για την παροχή χιλιάδων εμβολίων, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει και τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τον Ερυθρό Σταυρό και τις ΜΚΟ Praksis και Waha International που βοήθησαν στη διαδικασία των εμβολίων.
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: