Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Προσπάθεια κατευνασμού του Ερντογάν

Την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας πραγματοποιεί σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας και η καγκελάριος της Γερμανίας συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο κατά τη σημερινή συνάντησή τους, δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη με την Μέρκελ μετά τη συνομιλία τους στην Άγκυρα.


Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Γεμάτη η ατζέντα

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές (όπου η Γερμανίδα καγκελάριος θα προσπαθήσει να κερδίσει μια τέταρτη θητεία), στις οποίες η προσφυγική κρίση και οι σχέσεις με την Άγκυρα αναμένονται να παίξουν σημαντικό ρόλο, αλλά και εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα/
Οι άνευ προηγουμένου διώξεις στην Τουρκία έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Βερολίνο και Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου.
Η Άγκυρα, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Γερμανία ότι προστατεύει «τρομοκράτες», καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο αρνείται να εκδώσει Τούρκους που φέρονται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα και μέλη οργανώσεων που έχουν απαγορευθεί στην Τουρκία, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή ακροαριστερών ομάδων.
Η Γερμανία είναι «μια χώρα που έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε όλους τους τρομοκράτες που προκαλούν πονοκέφαλο στην Τουρκία», δήλωσε χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει Τούρκοι στη Γερμανία έφτασαν τις 5.700 σε σύγκριση με μόλις 1.700 το 2015, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 40 Τούρκοι στρατιωτικοί που εργάζονται στο ΝΑΤΟ ζήτησαν άσυλο στη χώρα. Η Άγκυρα κάλεσε το Βερολίνο «να σκεφτεί προσεκτικά» και να απορρίψει το αίτημά τους.
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι η υπόθεση του Τούρκου δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του, όπου κινδυνεύει με φυλάκιση, και έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία όπου δημιούργησε έναν νέο ειδησεογραφικό ιστότοπο μέσω του οποίου επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντουντάρ είχε προσκληθεί σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
Στην ατζέντα της συνάντησης είναι ασφαλώς και το προσφυγικό καθώς ο Ερντογάν απειλεί επανειλημμένα να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Ε.Ε. αν δεν αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν και αν δεν προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Θυμίζουμε ότι χθες η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να συνομιλήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό για το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων.
Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, καθώς και -σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις- «για την ανάγκη η γείτων να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο». 
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: