Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Στο ΣτΕ τα κριτήρια εισαγωγής και οι μεταγραφές στα ΑΕΙ

Με το καθεστώς της πρότυπης δίκης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το θέμα του τρόπου και των κριτηρίων εισαγωγής στα ΑΕΙ, με επίκεντρο το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, αλλά και τα θέματα της εισαγωγής ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, των μεταγραφών φοιτητών και της μη πλήρωσης των κενών θέσεων που προκύπτουν από αυτές, της προνομιακής μεταχείρισης διακριθέντων αθλητών κ.λπ.


Ειδικότερα, το Γ' Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει, εάν πρέπει να ακυρωθούν οι πίνακες των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων του 2016, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εισαγωγής του νόμου 4186/2013.
Το θέμα οδηγήθηκε στο ΣτΕ κατόπιν προσφυγής δύο υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι δεν εισήχθησαν στην Ιατρική Σχολή, διότι «κόπηκαν» στο μάθημα της έκθεσης, παρότι είχαν υψηλή βαθμολογία.
Οι δύο προσφεύγοντες ζητούν να κριθεί εάν:
- Η εξέταση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας αποτελεί κριτήριο πρόσφορο, προκειμένου το σύστημα εισαγωγής στις ιατρικές σχολές να ανταποκρίνεται στις επιταγές του Συντάγματος.
- Ο νομοθέτης όφειλε να προβλέψει σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συντελεστές βαρύτητας για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, και, πάντως, με τέτοιο καθορισμό συντελεστών βαρύτητας ώστε να αναδεικνύονται περισσότερο τα μαθήματα προσανατολισμού και να μειώνεται η βαρύτητα του μαθήματος γενικής παιδείας.
- Συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ αντίθετα προβλέπουν προνομιακή μεταχείριση υπέρ των αθλητών που έχουν διακριθεί κ.λπ.
Οι δύο υποψήφιοι υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία προβλέπει μετεγγραφές των φοιτητών μεταξύ των ΑΕΙ (από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ) σε ποσοστό 15% και θέτουν το ερώτημα εάν «είναι σύννομη η μη πλήρωση των θέσεων, που κενώνονται στα περιφερειακά Πανεπιστήμια από τις εν λόγω μετεγγραφές, από τους επιλαχόντες υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις».
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: