Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ρωσία: Η Ρουμανία «απειλή και προφυλακή του ΝΑΤΟ»

«Προφυλακή του ΝΑΤΟ» και απειλή εξαιτίας του ότι φιλοξενεί αμερικανική χερσαία βάση αντιπυραυλικής άμυνας, θεωρεί η Ρωσία τη Ρουμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η στάση της Ρουμανίας και η στάση της ηγεσίας της, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε προφυλακή, είναι μια ξεκάθαρη απειλή για εμάς», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Αλεξάντερ Μπότσαν-Καρτσένκο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Όλες αυτές οι αποφάσεις, κατ΄αρχάς στοχεύουν εναντίον της Ρωσίας», ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τις αρχές της Ρουμανίας ότι πανηγυρίζουν με αντι-ρωσική ρητορική.
Τα σχόλια της Μόσχας συμπίπτουν με την ανάπτυξη χιλιάδων ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών και βαρέως οπλισμού στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι στόχος της απόφασης είναι η επιπλέον παροχή ασφάλειας σε ευρωπαϊκές χώρες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014. Ωστόσο, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι υπάγεται σε μια επιθετική στρατηγική στα σύνορά της.

Ο αμερικανικός στρατός έθεσε σε λειτουργία την βάση αντιπυραυλικής άμυνας στην πόλη Ντεβεσέλου στο νότο της Ρουμανίας τον Μάιο του περασμένου χρόνου, καθώς υποστηρίζει ότι η ασπίδα είναι απαραίτητη για να προστατεύει από το Ιράν και όχι για να απειλεί τη Ρωσία. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής «ασπίδας» στην Ευρώπη και η συνολική επένδυση άγγιξε τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της αντίστοιχης βάσης στην Πολωνία το 2018.

.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: