Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις της Δημοτικής Οικολογικής Συνεργασίας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ζώων

Οι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων για μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στην κατεύθυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων, που αποτελεί και μέτρο του ανθρώπινου καθημερινού πολιτισμού.

Η ελλιπής νομοθεσία, η μη εφαρμογή των νόμων, η ατιμωρησία των υπευθύνων και η γενικότερη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού κάνουν επιτακτική την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων από τους ίδιους τους Δήμους και τις Περιφέρειες αφού έχουν και την αρμοδιότητα, τουλάχιστον όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς.. Εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα και σημαντικοί αριθμοί ενεργών πολιτών προσφέρουν εθελοντικά, υποκαθιστώντας πολλές φορές την ίδια την πολιτεία. Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη και αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς των χιλιάδων αυτών πολιτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των υπαρχουσών δομών των αρμόδιων φορέων της πολιτείας.

  • Προστασία αδέσποτων: να περιοριστούν και να ελέγχονται αυστηρά οι αθρόες εξαγωγές οικόσιτων ζώων, ώστε να αποκλείεται η χρησιμοποίησή τους για πειράματα ή άλλη εμπορική δραστηριότητα.
  • Η τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο αρμόδιος εκ του νόμου φορέας να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά στην προστασία των αδέσποτων.
  • Οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας θα πρέπει να προχωρούν σε τακτικούς ελέγχους για να σταματήσουν την παράνομη εκτροφή ζώων για μεταπώληση.
  • Οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας με συνολική ευθύνη για τα θέματα ζώων, όπως ορίζει ο Νόμος 3170/2003 και να συνεργαστούν με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις (π.χ. στις επιτροπές παρακολούθησης για προγράμματα στείρωσης αδέσποτων).
  • Καθορισμός αρμοδιοτήτων για τη Δημοτική Αστυνομία σχετικά με τις κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις ζώων και με σχετικές καταγγελίες. Επιβολή προστίμων και μέριμνα ώστε οι κηδεμόνες των ζώων να θεωρούνται υπεύθυνοι για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς που μπορεί να προκάλεσαν τα ζώα τους. Έλεγχος σήμανσης δεσποζόμενων ζώων.
  • Δημοτικά προγράμματα στείρωσης αδέσποτων σε μόνιμη βάση, με όλες τις προδιαγραφές του νόμου και πάντα σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.
  • Η λήψη μέτρων κατά της θανάτωσης ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα «φόλες» είναι απαραίτητη. Προτείνουμε περιορισμούς στη διακίνηση ουσιών που χαρακτηρίζονται τοξικές από τον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, καταγραφή των στοιχείων των αγοραστών, ολική απαγόρευση για όσες ουσίες δεν είναι απόλυτα απαραίτητες για άλλες χρήσεις, εντατικούς ελέγχους σε φυτώρια και όσους εμπορεύονται φυτοφάρμακα για τον εντοπισμό παράνομων σκευασμάτων, απαγόρευση της πώλησης σκευασμάτων που σκοτώνουν ζώα (ποντικοφάρμακα) από supermarketsκαι μη εγκεκριμένα καταστήματα.
  • Απαγόρευση λειτουργίας τσίρκων με ζώα - η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από θεάματα με ζώα, όπως έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ
  • Εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών για τη βελτίωση των συνθηκών στις κτηνοτροφικές μονάδες και έλεγχος της σκοπιμότητας και των μεθόδων των πειραμάτων στα ζώα.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων άρχισε να γιορτάζεται το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Έκτοτε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
 
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, του 1978 εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: