Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Εχει και η κρίση τα καρτούν της

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΙΜΑSΥRΟS
Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη

Η οικονοµική κρίση και η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα ενέπνευσαν ταινίες καρτούν, οι οποίες δίνουν ραντεβού στην Ερµούπολη της Σύρου


Η Ελλάδα, ένα κακοµαθηµένο κορίτσι, κατασπαράσσεται από το Χρέος, ένα τεράστιο τροµερό τέρας. Ο σκουριασµένος υπερήρωας Ε.Ε. δεν µπορεί να τη βοηθήσει µόνος του και πάνω που έχει σχεδόν χαθεί κάθε ελπίδα ο ΔΝΤ επεµβαίνει, συνδράµει τον Ε.Ε. και ζήσαν αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα. Είναι η υπόθεση της µόλις δύο λεπτών και 43 δευτερολέπτων διάρκειας ταινίας «Η εξήγηση της ελληνικής κρίσης» που δηµιούργησε η ελληνική Νomint.

Με πικρό χιούµορ προσεγγίζει το ίδιο θέµα, την οικονοµική κρίση, ο Αλεξέι Γκουµπένκο από τη Ρουµανία, µε το – τρίλεπτο – ταινιάκι του «Vive La Crise». Αποψίλωση δασών, ανάπτυξη ακινήτων, ρύπανση, χρήµατα και πολύ φαΐ. Ολα αυτά πρόκειται να αλλάξουν. Η οικονοµική κρίση έρχεται. «Ζήτω η κρίση», λοιπόν.

Προβληµατισµούς, ανησυχίες και µηνύµατα περνούν µέσα από τις ταινίες τους οι δηµιουργοί που παίρνουν µέρος στο φετινό τρίτο συνεχόµενο διεθνές φεστιβάλ κινηµατογραφικής παραστασεογραφίας animation για πιο σύντοµα ΑnimaSyros που πραγµατοποιείται έως τις 3 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η έναρξη των προβολών του φεστιβάλ έγινε µε την πολυβραβευµένη και υποψήφια για Οσκαρ ταινία κινουµένων σχεδίων «Coraline», γυρισµένη σε stop motion στερεοσκοπικό 3D, του αµερικανού Χένρι Σέλικ.

Ενας ποντικός, φοβερός παραµυθάς, ένας πελαργός που κλωσάει τ' αυγά του σε µια πόλη η οποία βοµβαρδίζεται, ένα κοριτσάκι που σχεδιάζει την απαγωγή του Αϊ-Βασίλη, µια γάτα, ένα µικρό χταπόδι είναι µερικοί µόνον από τους «παράξενους» πρωταγωνιστές των συνολικά 60 ταινιών δηµιουργών από 20 διαφορετικές χώρες.

Και τώρα στο ψητό. Στις ταινίες. Θα προβάλλονται στο θέατρο - κόσµηµα «Απόλλων» καθώς και σε αίθουσες του πνευµατικού κέντρου της πόλης.

Ενα λιοντάρι µε τον τρόπο του επηρεάζει τη ζωή ενός κωφάλαλου αγοριού στη βρετανικής παραγωγής ταινία «Το αγόρι που ήθελε να γίνει λιοντάρι» του Αλόις Ντι Λίο. Την παιδική εκµετάλλευση θίγει µε την τρυφερή ιστορία της, «1,2 εκατοµµύρια παιδιά», η Εφη Παππά.

Με σκίτσα σε χαρτί, που όµως κινούνται, η Νεφέλη Σπηλιωτάκου φιλοτέχνησε τη «Ζωγραφιά ενός πολέµου» εµπνεόµενη από την αληθινή ιστορία ενός παιδιού από το Ιράκ. Η ιστορία του έγινε γνωστή µέσω µιας φωτογράφου η οποία καρέ καρέ απαθανάτισε την εξέλιξη του παιδιού από το νοσοκοµείο και ύστερα, κερδίζοντας βραβείο Πούλιτζερ για µία από τις φωτογραφίες της. Η βραβευµένη φωτογραφία ενέπνευσε την ελληνίδα animator.

Αντιπολεµικό είναι και το δισδιάστατο ψηφιακό καρτούν, ιρλανδικής παραγωγής, «Shahre Κahmoosh» («Σιωπηλή πόλη»), του Αµίρ Μεχράν. Ηρωάς του, ένας πελαργός που κάθεται σιωπηλός στη φωλιά του. Αυτή βρίσκεται κάπου ψηλά σε µια πόλη. Οταν µαχητικά αεροσκάφη εξαπολύουν βοµβαρδισµό, εκείνος µένει ακίνητος. Πού να πάει άλλωστε, αφού κλωσάει τα αυγά του;

Μέσα από τα µάτια µιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγµαταρχών στην ταινία «12.410 και ένα τριαντάφυλλα» του Ιορδάνη Ανανιάδη. Ο δηµιουργός του φιλµ αξιοποίησε πραγµατικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεµβρίου του 1973 και τα «δείχνει» µέσα από τα µάτια µιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη µοιραία νύχτα, πριν απο 12.410 συν µία ηµέρες. Τρισδιάστατο είναι το γαλλικής προέλευσης φιλµ «Les Ventres» («Οι κοιλιές») του Φιλίπ Γραµµατικόπουλου µε θέµα τα µεταλλαγµένα τρόφιµα. Τη σχέση µιας νεαρής αόρατης κινέζας µε ένα µικρό χταπόδι διηγούνται στη δεκαπεντάλεπτη ταινία τους «Μei Ling» οι Στεφανί Λανσάκ και Φρανσουά Λερού από τη Γαλλία, ενώ ο συµπατριώτης τους Αντρέα Κις βάζει έναν ποντικό να λέει απίθανες ιστορίες στο καπηλειό ενός αγριόχοιρου, στη µέση του δάσους. Οι αφηγήσεις του µε στοιχεία από µύθους και πραγµατικότητες αναδεικνύουν σε κάθε ζώο, που συναντά στον δρόµο του ο ποντικός, αθέατες όψεις της προσωπικότητάς του. Αλλά µια νύχτα η επιστροφή στο σπίτι θα κρατήσει περισσότερο από το συνηθισµένο. Μια online πρόταση γάµου ξετυλίγεται στο ψηφιακό φιλµάκι «Will you marry me?» του Γιώργου Γκιώνη που παρουσιάζει την εξάρτηση του ανθρώπου από την ηλεκτρονική τεχνολογία και τις σελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης στις οποίες έχει µεταφερθεί το φλερτ στις µέρες µας.

Το ΑnimaSyros που συνδιοργανώνουν η µη κερδοσκοπική εταιρεία Πλατφόρµα και το Πνευµατικό Κέντρο της Ερµούπολης σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Αθήνας και µε την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα – δεν περιορίζεται στο διαγωνιστικό τµήµα. Οι προβολές δεκάδων ταινιών από όλον τον κόσµο πλαισιώνονται και µε αφιερώµατα σε διεθνή φεστιβάλ όπως το βρετανικό Canterbury Αnifest και το Τhe Αnimation Workshop της Δανίας, εκπρόσωποι των οποίων θα καταθέσουν την τεχνογνωσία και τις εµπειρίες τους, καθώς και µε εργαστήρια για παιδιά. Στους κόλπους του φεστιβάλ εξάλλου θα πραγµατοποιηθεί επαγγελµατικό φόρουµ και θα προβληθεί η βραβευµένη δεκάλεπτη ταινία «Οnce Upon a tide», µε οικολογικό περιεχόµενο, της διακεκριµένης animator Γκεζίν Κράτζνερ εκπροσώπου της Laika Αnimation Studios, η οποία λογίζεται από τις σηµαντικότερες εταιρείες παραγωγής παγκοσµίως.



ΙΝFΟ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινουµένων Σχεδίων, ΑnimaSyros 3.0 έως 3 Οκτωβρίου στην Ερµούπολη Σύρου, είσοδος ελεύθερη.
Πληροφορίες στην ηλ. διεύθυνση http:// http://www.animasyros.gr/

Και ταινίες δηµιουργηµένες από παιδιά

Το φεστιβάλ µπορεί να είναι αφορµή συνάντησης για επαγγελµατίες, όµως πάνω απ' όλα είναι γιορτή καρτούν και εποµένως τα παιδιά έχουν την τιµητική τους. Εχουν προγραµµατισθεί εκπαιδευτικό εργαστήρι για την τεχνική του stop motion για τους µαθητές της Σύρου, ειδικές προβολές και εργαστήρι ανακύκλωσης t-shirt.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ταινίες που θα προβληθούν εκτός διαγωνισµού και τις οποίες έχουν δηµιουργήσει παιδιά. Ανάµεσά τους είναι το φιλµάκι «Οταν στοιχίζει ο κούκος αηδόνι» του 6ου Γυµνασίου Πάτρας σε σκηνοθεσία Ντίνας Πλέσσα.

Πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι κούκων που ζει στο δάσος και διαφωνεί σχετικά µε την αγορά κοινής λάµπας ή µιας άλλης, χαµηλής κατανάλωσης.
Πάνω στη διαφωνία, να σου και ο «φουσκωµένος» λογαριασµός της ΔΕΗ.

Ηρωες από πλαστελίνη «παίζουν» στην τρισδιάστατη ταινία «Τhe Ρeople of the River» («Οι άνθρωποι του ποταµού») που δηµιούργησαν παιδιά 6 έως 10 ετών από την Αίγυπτο και αφηγούνται την ιστορία των αρχαίων χωριών στα νότια της Αιγύπτου.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ online http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: