Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ανακύκλωση για τα σκουπίδια

73.000 ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Σχεδόν 75.000 τόνοι από τους πεντακόσιους είκοσι ένα που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από την ΕΕΑΑ απορρίπτονται ως υπολείμματα στις χωματερές, αφότου περάσουν από τα 24 σήμερα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών -ΚΔΑΥ- όπου το «ξεκαθάρισμα» συνεχίζει να παρουσιάζει ελλείψεις.

Οι ελλείψεις αυτές συνίστανται στο ότι δεν είναι στις υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που είναι υπεύθυνη για το σύστημα συσκευασιών, να συγκεντρώνει και το έντυπο υλικό (εφημερίδες, περιοδικά, μικρά άλλα χαρτικά), αφού δεν περιλαμβάνονται στις συσκευασίες. Ετσι χάνεται... στο δρόμο πολύτιμο φορτίο, που προσμετράται μεν στα κέντρα διαλογής ξεχωριστά, αλλά εκ των πραγμάτων δεν γίνεται ολοκληρωμένα.

Συνολικά, από τους μπλε κάδους όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 245.000 τόνοι (μαζί με τα έντυπα υλικά) απορρίπτονται στις χωματερές 73.000, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 30%.

Πάντως, η ΕΕΑΑ στο πλαίσιο συμπλήρωσης έξι χρόνων ουσιαστικής λειτουργίας (ιδρύθηκε το 2001) μας ενημερώνει, μέσω του γενικού διευθυντή της Γιάννη Ραζή, ότι «περισσότερα από επτάμισι εκατομμύρια άτομα γίνονται αποδέκτες κάθε χρόνο του προγράμματος ενημερωτικών δράσεων και ενεργειών της εταιρείας».

Θα μπορούσαμε να γλιτώνουμε από τους 120.000 τόνους, τους λέει ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της ΟΕΑ (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) 96.000 αν υπήρχαν, όπως έχουμε προτείνει, και ξεχωριστοί κάδοι για το έντυπο υλικό.

Η ΕΕΑΑ, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος (περιλαμβάνονται και τα ΚΔΑΥ), έχει ετήσιο τζίρο 25.000.000 ευρώ, ένα ποσό που προέρχεται από τις εισφορές των εταιρειών που συμμετέχουν. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει κατά 35% η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων). Από την ελληνική βιομηχανία και το εμπόριο συμμετέχουν διάφορες επιχειρήσεις:

Η ΕΕΑΑ από την αρχή της λειτουργίας της (όπως αναφέρεται εξάλλου στην έκθεση του απολογισμού έξι χρόνων δραστηριοτήτων) έγινε μέλος της PRO Europe (Packaging Recovery Organization Europe), που αποτελεί τον ευρωπαϊκό συλλογικό οργανισμό που διαχειρίζεται το πανευρωπαϊκό σήμα ανακύκλωσης, γνωστό ως «green dot - πράσινο σήμα».

Οι περισσότερες συσκευασίες των προϊόντων που κυκλοφορούν στη χώρα μας φέρουν το πράσινο σήμα. Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες εταιρείες (ανέρχονται σε 1.600) έχουν εισφέρει χρήματα στο σύστημα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση.

Τι γίνεται, όμως, με τη διαφάνεια που θα πρέπει να διέπει το όλο σύστημα;

Με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων θα γίνεται και έλεγχος σχετικά με τη διαφάνεια που αφορά και τις οικονομικές εισφορές και τις υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ και των συμμετεχουσών εταιρειών. Με άλλα λόγια, επισημαίνει ο Φίλιππος Κυρκίτσος, που συμμετέχει στον Οργανισμό, οι εισφορές θα πρέπει να είναι ανάλογες με τους τόνους συσκευασιών ισάριθμων προϊόντων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στην διεύθυνση www.Herrco.gr, για το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών. *

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: