Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Πρόταση πολίτη στη Μαραθώνιο Α.Ε. για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

Η ΜΑΡΑΘΩΝΕΙΟΣ Α.Ε. βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Παρακολουθώ την πορεία της και τις αγωνίες των εργαζομένων της για το μέλλον το δικό τους και της επιχείρησης.

Μια διέξοδος στα οικονομικά της θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί με το να εντάξει στον προγραμματισμό της την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις οδοφωτισμού των Δήμων-μετόχων της με τη νέα Καλλικράτεια μορφή τους.

Η διαχείριση του Δημοτικού φωτισμού είναι ένα έργο από το οποίο, τόσο αυτή όσο και οι Δήμοι, θα έχουν μόνο κέρδη. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τις παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό είναι εντυπωσιακά.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων οδηγούν σήμερα σε εξοικονόμηση που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 80%, προερχόμενη τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης όσο και από τη μείωση της συντήρησης λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής του φωτιστικού εξοπλισμού και των δυνατοτήτων τηλεπιτήρησης.

Στο Δημοτικό φωτισμό παρατηρούνται μεγάλες σπατάλες χωρίς να έχουν οι δρόμοι και οι πλατείες, τις περισσότερες φορές, το σωστό φωτισμό.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη των σχετικών μελετών ή και τη μη εφαρμογή τους, δεδομένου ότι τα έργα φωτισμού αποτελούν μικρό ποσοστό του όλου προϋπολογισμού των Δήμων..

Όμως η σωστή μελέτη και η πιστή εφαρμογή της, σύμφωνα με τα πρότυπα εξωτερικού φωτισμού,(ΕΛΟΤ/ΕΝ 13201-4), μπορεί να εξοικονομήσει πόρους οι οποίοι θα διοχετευθούν σε άλλες ανάγκες των δημοτών.

Τα έργα για εξοικονόμηση στον οδοφωτισμό μπορούν να γίνουν με τη συνήθη διαδικασία της ανάθεσης από κάθε Δήμο χωριστά.

Η δραστηριοποίηση όμως της Μαραθωνείου Α.Ε. θα πετύχει πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα έχει συνέχεια και για τα νέα έργα φωτισμού και οικονομίες κλίμακας με μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Επιχειρώ παρακάτω να προσεγγίσω με οικονομικά στοιχεία το έργο της διαχείρισης του οδοφωτισμού από την Μαραθώνειο Α.Ε. Είναι φανερό ότι μια αναλυτική μελέτη που θα γίνει με βάση τα πρότυπα φωτισμού και τις κατάλληλες φωτομετρήσεις είναι αναγκαία:

Υπολογίζω την κατανάλωση για δημοτικό φωτισμό όλων των Δήμων της Μαραθωνείου ~10.000.000 kwh/έτος. Κόστος φωτισμού 1.000.000 €/έτος.( θεωρείται τιμή kwh 0,1€ σταθερή για απλούστευση των υπολογισμών. Στην πραγματικότητα θα υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος).

Επιτεύξιμο δυναμικό εξοικονόμησης 50% (όσο περίπου επιτεύχθηκε στο Δήμο Λάρισας όπου υπήρξε εφαρμογή σε 17 οδούς).

Μεταξύ Μαραθωνείου και Δήμων συνάπτεται 10ετής σύμβαση παραχώρησης της διαχείρισης του φωτισμού στη Μαραθώνειο και με βασικό όρο την πληρωμή στους Δήμους ποσού ίσου με το 20% της αξίας της εξοικονόμησης που θα επιτυγχάνεται.

α. Τα 3 πρώτα έτη (διάρκεια εφαρμογής των μέτρων) υπολογίζεται 25% εξοικονόμηση, άρα κατανάλωση 7.500.000 kwh/έτος.

β. Τα υπόλοιπα 7 έτη 50% εξοικονόμηση, άρα κατανάλωση 5.000.000 kwh/έτος.

Η ΔΕΗ παρακρατεί από τα δημοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό:

Για το (α) 7.500.000×3×0,1=2.250.000 €

Για το (β) 5.000.000 ×7 ×0,1=3.500.000 €

Σύνολο 5.750.000 €

Αξία εξοικονομούμενων kwh τη 10ετία 10.000.000−5.750.000=4.250.000 €

Η Μαραθώνειος πληρώνει:

- 20% στους Δήμους ήτοι 850.000 €

- για το έργο ~ 1.400.000 € για μελέτες, υλικά, επίβλεψη, εκπαίδευση. (Βλέπε σημ.3).

Σύνολο πληρωμών Μαραθωνείου 2.250.000 €

Κέρδος Μαραθωνείου: 4.250.000-2,250.000=2.000.000 € ήτοι 200.000 το έτος μόνο από την εξοικονόμηση ενέργειας. (βλ. σημ. 1)

Το κέρδος των Δήμων-μετόχων είναι 85.000 € το έτος και μετά τη λήξη της σύμβασης 500.000 € το έτος που θα το διανέμουν αναλογικά.

Συμπέρασμα: Παρατηρούμε ότι όχι μόνο δεν ξοδεύουν τίποτα οι Δήμοι αλλά έχουν όφελος από την αρχή εφαρμογής των μέτρων εξοικονόμησης, ενώ σημαντικό κέρδος έχει και η Μαραθώνειος.

Σημειώσεις
1. Τα έξοδα για συντηρήσεις, αντικατάσταση λαμπτήρων κ.λ.π. μειώνονται στο ⅓, επομένως και αυτό μπορεί να αποτελέσει όρο της σύμβασης. Να εισπράττει η Μαραθώνειος π.χ. το 50% των μέχρι σήμερα παρόμοιων εξόδων. Επίσης η Μαραθώνειος θα εισπράττει την αξία των “λευκών πιστοποιητικών”. Στην περίπτωσή μας θα είναι γύρω στα 100.000 €/έτος. Επίσης μπορεί να επεκταθεί η σύμβαση με το 20% της αξίας της εξοικονόμησης για επιτήρηση της εγκατάστασης μετά τη 10ετία, ήτοι να έχει η Μαραθώνειος μόνιμα 100.000 € ετησίως από τα 500.000 € που θα εξοικονομούν οι Δήμοι.

2. Τα οφέλη της Μαραθωνείου και των Δήμων θα είναι πολύ μεγαλύτερα αν επιτευχθεί και κάποια επιδότηση. Π.χ. το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ μιλούσε για 70%.

3. Τα κονδύλια για το έργο μπορούν να εξασφαλιστούν από τους προϋπολογισμούς των Δήμων για τη συντήρηση των λειτουργούντων εγκαταστάσεων και από δανεισμό ο οποίος θα αποπληρώνεται από τα κέρδη της εξοικονόμησης. Μπορεί επίσης να τα βάλει ο ανάδοχος του έργου με ή χωρίς τη συνδρομή μιας τράπεζας και να πληρώνεται από την αξία της εξοικονόμησης με το σύστημα ΧΑΤ, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος περί προσαρμογής της οδηγίας ΕΝ 32/2006.

4. Η Μαραθώνειος θα αναλάβει και τις επεκτάσεις των υπαρχόντων δικτύων, τις νέες εγκαταστάσεις καθώς και συνολικές αναπλάσεις του νυκτερινού τοπίου των Δήμων.

5. Στην όλη διαχείριση, η Μαραθώνειος θα έχει εξωτερικό συνεργάτη-σύμβουλο μια εξειδικευμένη εταιρία φωτισμού που θα αναλάβει τις αναγκαίες μελέτες και φωτομετρήσεις και θα προτείνει σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της εταιρίας τις βέλτιστες τεχνικοοικονομικές λύσεις. Τα υλικά μετά την προδιαγραφή τους θα τα προμηθευτεί η Μαραθώνειος και το έργο θα εκτελεστεί από το προσωπικό των Δήμων μετά από αναγκαία εκπαίδευση αν χρειαστεί.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΕΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ, ΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΙΓΟΜΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ .

Χ.Χρηστίδης
Μ-Η ΕΜΠ,  τ Δ/τής ΔΕΗ
Δημότης Παλλήνης

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: