Κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές για τοπική αυτοδιοίκηση αναρωτιέμαι αν πράγματι ξέρουμε - ΛΑΟΣ και ΗΓΕΤΕΣ - τί κάνουμε.
Συμμετέχουμε πράγματι σε μια εκλογική διαδικασία για να εκλέξουμε τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ για να (αυτο)διοικηθούμε οι κάτοικοι της πόλης;
ή συμμετέχουμε σε ΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΡΟΒΑ για την ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ της δύναμης των κομμάτων;
Όλα τα κόμματα θέλουν να πείσουν πως σέβονται το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ των πόλεων και γι' αυτό - λένε - δεν "χρωματίζουν" τους υποψήφιους των εκλογών αυτών και τις αντίστοιχες παρατάξεις με κομματικά προσωνύμια παρά τους προσδίνουν ωραίους και χαρμόσυνους και προπαντός ουδέτερους προσδιορισμούς όπως π.χ.ΝΕΑ ΠΟΛΗ , ΟΜΟΡΦΗ ΓΕΙΤΟΝΕΙΑ κ.τ.ό, όμως τη βραδιά των αποτελεσμάτων θα θριαμβολογούν όλοι τους καμαρώνοντας τα κομματικά τους χρώματα στον χρωματισμένο πολιτικό χάρτη της ΕΛΛΑΔΟΣ.
Όλοι μας γνωρίζουμε και ο κυρίαρχος λαός και οι κομματικές ηγεσίες πως .....έπεσαν κορμιά στα κομματικά όργανα για την επιλογή των υποψηφίων. Προς τί τότε η όλη σκηνοθεσία περί του ...ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ..;
Γιατί, κ.κ. των κομματικών οργάνων, δε βαφτίζετε τις παρατάξεις αυτές με τα γνήσιά τους κομματικά ονόματα, όπως πράγματι θέλετε να είναι, δηλαδή ΠΑΣΟΚΙΚΗ κ.λ.π. ...κ.λ.π. και μας κοροιδεύετε; Είστε τόσο πολύ σίγουροι για το μέγεθος του ελλείματος στη νοημοσύνη μας; Αν έτσι είναι, δηλαδή αυτοί είμαστε εμείς οι απλοί πολίτες, όπως ακριβώς μας "εκτιμάτε", τότε καλά κάνετε, όμως μη ξαφνιασθείτε μετά απο σχετικές δημοσκοπήσεις και αρχίσετε μαζικά όλα τα κόμματα τις ....γοερές κραυγές ...ΩΙΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ .
Σε ολόκληρη δε αυτή την κοροιδία συμμετέχουν ακόμα και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Μιλάω για τους Οικολόγους-Πράσινους γιατί μας μιλήσαν για νέο πολιτικό πολιτισμό και νέο πολιτικό ήθος και εδώ ήταν μια ευκαιρία να το δείξουν, να τραβήξουν δηλαδή τη διαχωριστική γραμμή, να μπούν μπροστά και να διακηρύξουν: ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ - ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ-ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. Και να διαφυλάξετε, αγαπητοί μου φίλοι, ως ένα εναλλακτικό και πραγματικά καινούργιο κίνημα το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ της ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των πόλεων και χωριών. Εσείς αντ'αυτού επιλέξατε την"δοκιμασμένη" μέθοδο, ως τίμημα εισόδου στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Θα μπορούσε τώρα κάποιος να αντιπροτείνει και να ισχυριστεί πως και οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και άρα είναι καθήκον του κάθε κόμματος να προτείνει καθαρά κομματικούς υποψήφιους. Εδώ θα μπορούσα εύκολα να αντιπροτείνω, ναι, σωστά αλλά γιατί δεν το λένε καθαρά και παίζουν με τον όρο ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ; Όμως το θέμα δεν είναι απλά δεοντολογικό, αλλά είναι θέμα ουσιαστικά πολιτικό, θεωρητικό ή ιδεολογικό αν προτιμάτε.
Το κόμμα,μας λένε οι πολιτειο-κοινωνιολόγοι, είναι ένας κοινωνικός σχηματισμός που εκπροσωπεί -υπερασπίζεται συγκεκριμένα ιδιαίτερα συμφέροντα (ταξικά - ιδεολογικά - κοινωνικά - εθνικά κ.λ.π.) μιας ομάδας πολιτών που διαφέρει από την άλλη ομάδα στο περιεχόμενο των παραπάνω συμφερόντων. Ο τρόπος δε ικανοποίησης των συμφερόντων αυτών είναι η διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Όταν δε τα συμφέροντα αυτά είναι τόσο διαφορετικά σε βαθμό ανταγωνιστικό, μπορεί να έχουμε και κοινωνικές εκρήξεις - επαναστάσεις. Εδώ λοιπόν έρχεται το κόμμα και οργανώνει την κοινωνική ομάδα που εκπροσωπεί, έτσι που να διεκδικήσει την ικανοποίηση των δικών της συμφερόνωτων ακόμα και σε βάρος της άλλης ομάδας. Πάνω σ' όλα αυτά έχουν γραφτεί τόμοι και τόμοι, θεωρίες επί θεωριών και ακόμα γράφονται, όμως πολύ μικρή - έως καθόλου - σχέση έχουν όλα αυτά με την διαδικασία εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν να υπερασπίσουν συμφέροντα (ταξικά κ.λ.π.) διαφόρων ομάδων παρά στα πλαίσια ενός δοσμένου πολιτειακού συστήματος να λύσουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συμβίωση πολλών διαφορετικών ανθρώπων στον ίδιο χώρο της πόλης ή του χωριού. Το πρόβλημα π.χ. της ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, που δυστυχώς ταλανίζει τις κοινωνίες των Μεσογείων, δεν έχει κανένα απολύτως χρώμα, δεν απαιτείται καμμιά ...ταξική ανάλυση για να βρεί τη λύση του. Φυσικά και είναι πολιτικό πρόβλημα - με την Αριστοτελική έννοια του όρου - όμως δεν έχει τον χαρακτήρα ιδιαίτερου συμφέροντος της άλφα ή της βήτα ομάδας, είναι πρόβλημα καθολικό ολόκληρης της ανθρώπινης κοινωνίας μιας περιοχής. Η ίδια η τοπική κοινωνία θα το είχε λύσει απο χρόνια αν η διοίκησή της είχε πραγματικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Όμως τα "υψηλής" σκοπιμότητας πολιτικά-κομματικά συμφέροντα δαιωνίζουν ένα πρόβλημα, που στο τέλος τέλος η μη επίλυσή του δεν τιμά ακόμα και τους πολίτες των Μεσογείων.
Όπως και να το κλωθογυρίσει κανείς, σ' αυτές τις εκλογές τα κόμματα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ. Να αφήσετε, κυρίες και κύριοι, την τοπική κοινωνία να επιλέξει τους δικούς της υποψήφιους, να προτείνει τις δικές της λύσεις για τα προβλήματα που η ίδια η κοινωνία βιώνει καθημερινά. Έτσι θα καλλιεργείται - προωθείται και η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του ατόμου και της ομάδας σε βαθμό που η έννοια ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ να αποτελεί πια ΑΥΤΑΞΙΑ, εκτός και αν στο μοντέλο του καλού οπαδού για τα δικά σας κόμματα δεν ταιριάζει και δεν σας είναι "βολικός" ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ αλλά το άλλο είδος πολίτη, ο ΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
Στέλιος Κατικαρίδης (πολίτης Γέρακα Αττικής/ΕΛΛΑΔΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου