Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Γιώργης Τσαρουχάς: ασυμβίβαστος αγωνιστής

Κομουνιστής από τα μαθητικά χρόνια του, βουλευτής της ΕΔΑ και από τους πρωτεργάτες του αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από σκληρά βασανιστήρια στην ΚΥΠ της Θεσσαλονίκης, μέσα στο Γ΄ Σώμα Στρατού, στις 9 Μαΐου του 1968.

Γεννήθηκε το 1912 στην περιοχή της Αδριανούπολης και το 1924, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή,εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο χωριό Δρυινοχώρι,κοντά στην Καρπερή Σερρών. Γράφτηκε στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, ωστόσο αποφοίτησε από την Νομική Αθηνών. Ο λόγος; Η συνδικαλιστική του δράση και η συμμετοχή του στο ΚΚΕ που έγινε ο λόγος να αποβληθεί από τη σχολή του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Αργότερα κατάφερε να πάρει μεταγραφή στη Νομική Αθηνών.



Στον πόλεμο του ’40 πήρε μέρος ως εθελοντής και κατά τη διάρκεια της κατοχής έδρασε ως γραμματέας του ΕΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου έκανε αρχικά εξορία στη Γυάρο και κατόπιν στον Αη Στράτη. Θα αφεθεί ελεύθερος το 1961 και την ίδια χρονιά θα εκλεγεί βουλευτής με την ΕΔΑ. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των δολοφόνων του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της δολοφονίας την ώρα που προσερχόταν στην αίθουσα που θα μιλούσε ο Λαμπράκης.

Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών ανέλαβε επικεφαλής του ΠΑΜ της Θεσσαλονίκης. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, στις 10 Μαΐου του 1968 δημοσιεύεται στον τύπο της εποχής ότι ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ συνελήφθη από τα όργανα της δικτατορίας ενώ μετέβαινε στην Αθήνα μεταφέροντας απόφαση της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τη διάσπαση του κόμματος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Γιώργης Τσαρουχάς πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Μετά την πτώση της χούντας αποδείχτηκε ότι ήταν απλώς άλλο ένα θύμα των φριχτών βασανιστηρίων που υπέστησαν οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο ανακριτής της υπόθεσης βρήκε σε θυρίδα της Σήμανσης φιλμ το οποίο αποδείκνυε τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο βουλευτής της ΕΔΑ μετά τη σύλληψή του. Φωτογραφίες που μαρτυρούσαν την κακοποίηση που είχε δεχτεί το σώμα του δεν άφηναν περιθώρια για συμπέρασμα άλλο εκτός του γεγονότος ότι ο Γιώργος Τσαρουχάς δολοφονήθηκε, όπως και πολλοί άλλοι αγωνιστές από το καθεστώς της χούντας. Κατά τη νεκροψία βρέθηκε και το σημείωμα της απόφασης της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη το οποίο είχε προλάβει να καταπιεί. Η δίκη για τη δολοφονία του έγινε το καλοκαίρι του 1979. Κατηγορούμενοι οι Στέφανος Καραμπέρης, Φωκίων Καραπάνος, Δημήτριος Σταματόπουλος και Δημήτριος Τασόπουλος, αξιωματικοί της αστυνομίας που είχαν παρασημοφορηθεί από το καθεστώς της χούντας για τη σύλληψή του. Οι ποινές φυλάκισης ήταν μικρές.

Εν τω μεταξύ, εκδήλωση - συζήτηση για τους δολοφονημένους βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης Ντοκουμέντων, «Από το τρίκυκλο στα τανκς».

Τις εκδηλώσεις μνήμης, που θα κορυφωθούν στις 23 Μαΐου (την επομένη της δολοφονίας του Λαμπράκη και του βαρύτατου τραυματισμού του Τσαρουχά) διοργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (1940-1974) και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ, με την υποστήριξη του ΑΠΘ, της ΕΔΟΘ, των ΕΛΜΕ-Θ της ΕΝΙΘ, ΕΥΑΘ και του δήμου Μαραθώνα.

Την έκθεση εγκαινίασε πριν την εκδήλωση - συζήτηση, στο ισόγειο του Κέντρου Ιστορίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό ντοκουμέντων και φωτογραφιών για τη δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά, με αφήγηση της κόρης του Καίτης, η οποία ήταν παρούσα και στην εκδήλωση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: