Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Όνειρο θερινής νύχτας για τις ελληνικές πόλεις....

Έγινε η επιλογή των νέων νικητών των ευρωπαϊκών βραβείων πράσινης πρωτεύουσας

Η πόλη Vitoria-Gasteiz, πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων στην Ισπανία και η παραλιακή πόλη Nantes στη δυτική Γαλλία θα κατέχουν τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τα έτη 2012 και 2013 αντίστοιχα. Διαδέχονται τις δύο πρώτες νικήτριες του διαγωνισμού, Στοκχόλμη (2010) και Αμβούργο (2011).

Το πρόγραμμα αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενθαρρύνει τις πόλεις να λάβουν υπόψη το περιβάλλον σε κάθε πτυχή του αστικού σχεδιασμού τους. Για να βραβευτεί, μια πόλη πρέπει να έχει αποδεδειγμένα υψηλές επιδόσεις στον τομέα του περιβάλλοντος επί σειρά ετών, να εξακολουθεί να δρομολογεί νέες πρωτοβουλίες για αειφόρο ανάπτυξη και να λειτουργεί ως πρότυπο για τις άλλες πόλεις.



Οι κριτές χρησιμοποιούν 11 περιβαλλοντικούς δείκτες, π.χ. αειφόρες μεταφορές και χρήση γης, βιοποικιλότητα και ποιότητα του αέρα, για να αξιολογήσουν τις υποψήφιες για βράβευση πόλεις. Στον τελευταίο διαγωνισμό οι υποψηφιότητες έφτασαν τις 17. Υπάρχει ακόμη ένας δωδέκατος δείκτης που αφορά τις επικοινωνιακές επιδόσεις της πόλης. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια αλλά είναι βέβαιο ότι οι πάμπολλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και βελτιώσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, επενδύσεις και αδιαμφισβήτητα οικονομικά και άλλα οφέλη για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η πόλη Vitoria-Gasteiz (πληθυσμός: 240 000) είναι η πρώτη ηπειρωτική, μικρού μεγέθους πόλη που κέρδισε τον τίτλο. Εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες έχει υλοποιήσει σειρά περιβαλλοντικών βελτιώσεων. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε μια ≪Πράσινη Ζώνη≫ γύρω από το κέντρο της πόλης και θεσπίστηκαν μέτρα για την αύξηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και τον περιορισμό του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων.

Η λειψυδρία είναι μια μόνιμη πρόκληση για την πόλη. Ήδη ο δήμος έχει αρχίσει να επενδύει για τη βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας πόσιμου ύδατος, την μείωση των απωλειών και την προώθηση αειφόρων μοντέλων κατανάλωσης. Τα τελευταία 10 χρόνια, η κατανάλωση νερού σημειώνει σταθερή μείωση, και ο απώτατος στόχος είναι να μειωθεί η οικιακή χρήση νερού σε λιγότερα από 100 λίτρα κατά κεφαλήν.

Η πόλη Nantes (πληθυσμός: 285 000) έχει μακρά παράδοση στις πράσινες dημόσιες συγκοινωνίες και ήταν η πρώτη πόλη στη Γαλλία που χρησιμοποίησε με επιτυχία τα ηλεκτρικά τραμ το 1985. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών CO2.
Πόλη που διατρέχεται από δύο μεγάλους ποταμούς, τον Λίγηρα και τον Ερντρ, η Nantes έχει καταφέρει να συνδυάσει αρμονικά τις ≪πράσινες≫ και τις ≪γαλάζιες≫ ζώνες της μέσω ενός προγράμματος αειφόρου διαχείρισης των υδάτων. Πολλές περιοχές Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες φυσικές περιοχές συνορεύουν με την πόλη και η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην προαγωγή της βιοποικιλότητας. Η διαχείριση των χώρων πρασίνου γίνεται με οικολογικό τρόπο ενώ η πόλη κατάφερε να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 85 %. Μέσα στα όρια του δήμου δραστηριοποιούνται 90 μελισσοκόμοιοι μέλισσες λειτουργούν ως δείκτης της ποιότητας του αέρα. Επίσης έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα, δημιουργώντας ένα είδος αστικού δάσους.
Η Nantes, όπως και η Vitoria-Gasteiz, έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 περισσότερο από τον τρέχοντα στόχο της ΕΕ που έχει τοποθετηθεί στο 20 % έως το 2020.
Στα μέσα Δεκεμβρίου 2010, η Στοκχόλμη παραχώρησε τον τίτλο τηςστο Αμβούργο, παραδίδοντάς του το επίσημο ≪Πράσινο Βιβλίο≫.
Κάθε νικήτρια πόλη έχει τη δική της σελίδα στο βιβλίο αυτό και το κρατά επί ένα χρόνο, για όσο διάστημα διατηρεί τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπηςστη συνέχεια το παραδίδει στη διάδοχό της

Για περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: