Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τελευταία πράξη του δράματος «Θα σωθούμε χωρίς Κάθαρση»!

Σοφία Βούλτεψη
27/05/2011

Το τελευταίο του χαρτί παίζει σήμερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, λαμβάνοντας μέρος στην τελευταία πράξη του δράματος που ακούει στο όνομα «Διάσωση χωρίς Κάθαρση».

Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι παρά τις διαφωνίες, η προσπάθεια για διάσωση είναι κοινή, κάλεσε από το αεροπλάνο στο τηλέφωνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησε να συγκαλέσει υπό την προεδρία του σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Τα κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της ελληνικής πολιτικής ελίτ, έχουν αυτή τη στιγμή παρασύρει και τους δανειστές σε έναν αδιέξοδο κύκλο εκβιασμών, που φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ο όρος «συναίνεση» γεννήθηκε στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση, και μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, όπου, με τη βοήθεια της προπαγανδιστικής λοβοτομής, υιοθετήθηκε και ακολούθησε η επανεισαγωγή του στη χώρα.

Αν κρίνουμε από την χθεσινή νέα έκρηξη των διαμαρτυριών στους δρόμους, οι συγκεντρώσεις είναι ευθέως ανάλογες προς τις απειλές: Όσο οι απειλές πολλαπλασιάζονται, τόσο αυξάνουν τα πλήθη που βγαίνουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με μια άλλη, εξίσου πειστική εκδοχή, πάντως, οι δανειστές υιοθέτησαν την τακτική των πιέσεων επειδή θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και είτε να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική συγκυβέρνηση, είτε να καταρρεύσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Το ερώτημα που τίθεται – κυρίως από το ίδιο το σύστημα – είναι ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν στη θέση αυτών που κυβέρνησαν, απέτυχαν και τώρα απορρίπτονται.

Αλλά, ως γνωστόν, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και στη ζωή και στη φύση τα κενά συμπληρώνονται – αρκεί να δημιουργηθούν.

Η ένταση με την οποία έφτασαν χθες οι πιέσεις στην Ελλάδα ήσαν πρωτοφανείς. Το ΔΝΤ, άλλαξε εντελώς στάση, με την εκπρόσωπο Τύπου Καρολάιν Άτκινσον να προειδοποιεί πως το Ταμείο δεν χορηγεί ποτέ δάνεια αν δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης, καθώς έτσι προβλέπεται από τον κανονισμό του.

Ουσιαστικά, ζήτησε εγγυήσεις για να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Πρόκειται πια για έναν φαύλο κύκλο, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλον Γιουνκέρ δήλωσε πως αν το ΔΝΤ διακόψει την χρηματοδότηση, τότε η ΕΕ θα χρειαστεί να κληθεί να καταβάλει το σύνολο της πέμπτης δόσης.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν νέο κύκλο αντιδράσεων, με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ να λέει στην γερμανική έκδοση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα εκ μέρους της χώρας του, είναι η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης!

Πάντως, ό,τι και αν αποφασιστεί στη σημερινή υπό τον Πρόεδρο σύσκεψη, όλα δείχνουν πως το πολιτικό σύστημα θα εξέλθει ηττημένο.

Αν συμφωνήσουν, εκεί στους δρόμους και στις πλατείες υπάρχει ένας λαός που αδιαφορεί για τις αποφάσεις των κομμάτων, ακόμη κι’ αν βγει λευκός καπνός από το Προεδρικό Μέγαρο

Αν διαφωνήσουν, η κυβέρνηση θα έχει πέσει στην παγίδα που η ίδια έστησε στους πολιτικούς της αντιπάλους. Και θα πέσει, παρασύροντάς τους μαζί της στον γκρεμό.

Και όλα αυτά, επειδή ο κ. Παπανδρέου αφού εξελέγη, ανέθεσε την διακυβέρνηση της χώρας σε έναν άνθρωπο: Τον κ. Παπακωνσταντίνου.


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: