Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Επισκευές σπιτιών για περισσότερους ιδιοκτήτες

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» παίρνει νέα παράταση και δίνει πλέον την ευκαιρία ανακαίνισης κατοικίας σε περισσότερους ιδιοκτήτες σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ημερομηνία λήξης παραμένει ανοιχτή έως ότου εξαντληθούν τα χρήματα των περιφερειών.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσουν και οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα. Επίσης στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται πλέον και κατοικίες με ηλικία διευρυμένη κατά μία δεκαετία απο τις κατοικίες που συμπεριλαμβάνονταν, ισχύουν άτοκα δάνεια, αυξάνονται οι αποδεκτές τιμές ζώνης όπως επίσης και το ανώτατο ποσοστό επιχορήγησης για επιλέξιμες δαπάνες που φτάνουν μέχρι τα 15.000 ευρώ.



Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα κάλυπτε κατοικίες κατασκευασμένες μέχρι τις 31/12/1979 με αντικειμενική αξία έως 1.750 ευρώ. Οι αλλαγές όμως που ανακοίνωσε το υπουργείο εντάσσουν στο πρόγραμμα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 31/12/1989. Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης τα μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών χωρίς προϋποθέσεις όπως ήταν παλαιότερα το αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων όσον αφορά τα εισοδηματικά τους κριτήρια βάσει της τελευταίας φορολογικής τους δήλωσης, γίνονται δύο αντί για τρεις. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 60.000 ευρώ. Σ’ αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες δικαιούνται επιχορήγηση έως 35% και άτοκο δάνειο. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα απο 40.000 έως 60.000 ευρώ ή οικογενειακό μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ. Η επιχορήγηση σ’ αυτήν την κατηγορία παραμένει στο 15%. Και στις δύο κατηγορίες το δάνειο για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είναι 100% επιδοτούμενο ενώ πριν τις αλλαγές ήταν έντοκο.

Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πληρούν τις προϋποθέσεις θα υπαχθούν άμεσα στο πρόγραμμα ενώ για τις υπόλοιπες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέχρι τώρα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες φτάνουν τους 30.000 ενώ προέγκριση δανείου έχουν λάβει μέχρι στιγμής 15.000 αιτήσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: