Τα προηγούμενα χρόνια, οι ιθύνοντες μας διαβεβαίωναν ότι ήμασταν έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο. Τα αποτελέσματα τους διέψευσαν. Χθες, δύο μέρες μετά και την τυπική έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, πληροφορηθήκαμε -κατά τη διάρκεια σύσκεψης- διά στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, πως πρέπει «να είμαστε απολύτως έτοιμοι».
Κάθε χρόνο και χειρότερα -κατά πώς φαίνεται- και όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά ουσιαστικά, καθώς η φετινή αντιπυρική περίοδος μπήκε με το... αριστερό.
Ξεκίνησε χωρίς τους 5.387 εποχικούς πυροσβέστες (πολλοί εκ των οποίων αναμένεται να στελεχώσουν και την υπηρεσία που θα πραγματοποιεί περιπολίες σε δάση με μοτοσικλέτες), με δεκάδες ακινητοποιημένα πυροσβεστικά οχήματα, λόγω βλαβών αλλά και φθαρμένων ελαστικών, καθώς ουδείς φρόντισε να ζητηθεί νωρίτερα από το υπουργείο Ανάπτυξης η κατ' εξαίρεση έγκριση για τη διεξαγωγή διαγωνισμού, και με το 50,4% του στόλου με ηλικία μεγαλύτερη της 15ετίας· και με τα 4.300 οργανικά κενά να αυξάνονται συνεχώς λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Με μειωμένα κονδύλια κατά 81,35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010 και με το μισό στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών καθηλωμένο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, εξαιτίας της έλλειψης του ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού που στελεχώνει την ΕΑΒ. Πλήρες αδιέξοδο υπάρχει και με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής (δύο Σούπερ Πούμα, τρία «ΒΚ»), τα οποία παραμένουν «παρκαρισμένα» σε εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας, μετά την ακύρωση των τμηματικών διαγωνισμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέχρι να διαπιστωθεί ποιος θα τα συντηρήσει.
Και με το μοναδικό λιμενικό πυροσβεστικό σταθμό Θεσσαλονίκης να έχει βάλει «λουκέτο» και τους πλοηγούς μηχανικούς πυροσβέστες να καλούνται να μετακινηθούν σε υπηρεσίας ξηράς, αφού, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, δεν ανανεώθηκαν τα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών πλοιαρίων.
Την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής τονίζουν: «Από τύχη λειτουργούμε. Και εμείς και η Ελλάδα...» και ξέρουν πως και φέτος θα πρέπει να ριχτούν στη μάχη με τις φωτιές με όσο φιλότιμο τους έχει απομείνει. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στη σύσκεψη μεταξύ άλλων: «Η αποστολή μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι, πρώτα από όλα, η διαδικασία της πρόληψης. Δεύτερον, είναι η πλήρης ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνείδηση του καθένα για να συμμετάσχει αποφασιστικά και στην πρόληψη και στην καταστολή. Τρίτον, είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η διάταξη των δυνάμεών μας, προκειμένου να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων, όπου και όταν εκδηλωθούν».
«Ενας μηχανισμός, όσο καλά και αν είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, μπορεί κάποια στιγμή να υποκύψει στο "μεγαλείο" τους. Γι' αυτό και η οργάνωση και η ετοιμότητά μας θα πρέπει να είναι συστηματική και διαρκής, για να μπορέσουμε να επιφέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο αρχηγός του Σώματος, Στ. Στεφανίδης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου