Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Κάτω ο ΦΠΑ, πάνω οι... τιμές

Χαλί για… δράση στο «αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο» έστρωσε η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Τα «τρικ» που επιλέγουν εκατοντάδες επαγγελματίες για να εμφανιστούν ως «υποστηρικτές» του μέτρου –που ισχύει από την 1η Αυγούστου- είναι απίστευτα.
Γνωστό κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που σερβίρει καφέ και αρτοσκευάσματα μια εβδομάδα πριν από την εφαρμογή του μέτρου (και ενώ ήταν γνωστή η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ) προχώρησε σε δυο διαδοχικές αυξήσεις (στα 2 ευρώ και στα 2,20 την επομένη) στην τιμή ροφήματος σοκολάτας (από 1,70 ευρώ). Μετά την 1η Αυγούστου έσπευσε να «μειώσει» την τιμή στα 2 ευρώ για τη ζεστή σοκολάτα και να διατηρήσει στα 2,20 την… κρύα!

Παρ' όλα αυτά εκπρόσωποι του κλάδου εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επιτυχία του μέτρου, που θα αποτυπωθεί, όπως λένε, σε μείωση τιμών. Κάποιοι ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι, ενώ επιφυλακτικοί είναι εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, οι οποίοι εκτιμούν ότι ελάχιστες θα είναι τελικώς οι επιχειρήσεις εστίασης στις οποίες θα χορηγηθεί το ειδικό σήμα.
Μεγάλη κινητικότητα για μείωση τιμών από επαγγελματίες εστίασης στη Θεσσαλονίκη διαπιστώνει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Εστιατόρων, Παναγιώτης Γκόφας, σημειώνοντας πως περίπου το 20% των καταστημάτων εστίασης της Θεσσαλονίκης (υπολογίζονται συνολικά -μαζί με τα σουβλατζίδικα- σε περίπου 2.000) έχει ήδη προμηθευτεί το σήμα μείωσης τιμών. Σημειώνεται ότι το σήμα χορηγείται σε όσους επαγγελματίες ρίξουν τις τιμές σε ποσοστό πάνω από 5% στα τρία τέταρτα των προϊόντων του τιμοκαταλόγου τους και εφόσον τις διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013.

13%... ανάσκελα
Ο κ. Γκόφας δέχεται καθημερινά πάνω από 100 τηλεφωνήματα από λογιστές και επαγγελματίες οι οποίοι ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις επί της σχετικής εγκυκλίου, η οποία κινείται μεταξύ ασάφειας και… τραγέλαφου. Τα προβλήματα ανέδειξε ο κ. Γκόφας και στη συνάντηση των εκπροσώπων της αγοράς με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος γέλασε με την καρδιά του ακούγοντας τον πρόεδρο των εστιατόρων Θεσσαλονίκης να του εξηγεί με απλά λόγια τι σημαίνει στην πράξη η εφαρμογή του μέτρου στα αναψυκτικά που σερβίρονται από τα beach bar. «ΦΠΑ 13% αν πιεις την πορτοκαλάδα… ανάσκελα και 23%... μπρούμυτα», είπε ο κ. Γκόφας, για να τραβήξει το ενδιαφέρον του υπουργού, ο οποίος ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις. Εμαθε, λοιπόν, ότι βάσει της εγκυκλίου το αναψυκτικό έχει μικρότερο συντελεστή αν ο πελάτης το καταναλώσει στην ξαπλώστρα του beach bar και μεγαλύτερο αν το πιει ξαπλωμένος στην… άμμο, που θεωρείται πως βρίσκεται εκτός καταστήματος!
Ο κ. Γκόφας πιστεύει πως η μείωση του 5% που ζητείται στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο είναι εφικτή και καλεί τους εστιάτορες να ρίξουν τις τιμές. «Θα μας κατηγορήσουν ότι τσεπώνουμε το ΦΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα τον βάζουμε από την τσέπη μας, αφού τα λειτουργικά έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα», είπε ο κ. Γκόφας, σημειώνοντας πως ο καταναλωτής θα επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές. Παραδέχεται πως πολλές επιχειρήσεις έχουν διατηρήσει τις ίδιες τιμές παρά τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ πιστεύει πως το μέτρο δεν αρκεί από μόνο του για να συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Μόνιμη και όχι προσωρινή ευελπιστεί πως θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μανδρίνος, ο οποίος πιστεύει πως το μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος με θετικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία. Θυμίζει ωστόσο ότι ο αντίστοιχος ΦΠΑ στις ανταγωνίστριες –τουριστικά- χώρες κινείται από 5% έως 9% και επομένως ακόμη και το 13% είναι υψηλό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Αλλαγή τιμοκαταλόγων με μείωση των τιμών από τα μέλη του ανακοίνωσε ο ΣΕΠΟΑ (Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης), που υποστηρίζει ότι «με τη σωστή εφαρμογή του μέτρου, η αγορά της εστίασης που έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια θα καταστεί και πάλι βιώσιμη».
Σημειώνεται ότι η πρεμιέρα εφαρμογής του μέτρου την 1η Αυγούστου βρήκε -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ- 7.000 επαγγελματίες να έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για να λάβουν το ειδικό σήμα μείωσης ΦΠΑ και τιμών. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαργύρης, και ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, είναι επιφυλακτικοί. «Το μέτρο είναι θετικό, αλλά δεν πρόκειται να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επιχείρησαν να το επιβάλουν αλλά κυρίως διότι εφαρμόζεται στο τέλος της τουριστικής σεζόν», είπε ο κ. Παπαργύρης, προσθέτοντας πως «δύσκολα οι επιχειρήσεις –που πολλές φορές απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ- θα ρίξουν τις τιμές, αφού σε κάποιες περιπτώσεις προμηθεύονται προϊόντα με 23% ΦΠΑ και καλούνται να τα διαθέσουν με 13%».
Ιδιαίτερα απαισιόδοξος είναι και ο κ. Τσεμπερλίδης, ο οποίος εκτιμά ότι ο αριθμός των καταστημάτων εστίασης που τελικώς θα ρίξουν τις τιμές δε θα ξεπεράσει το 10%, αν κρίνει κανείς από τον περιορισμένο αριθμό των σημάτων που έχουν ήδη παραγγελθεί και που δεν ξεπερνούν τα 10.000 σε όλη τη χώρα.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: