Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Le Figaro: Οι «μεγιστάνες» της VIP πτέρυγας των φυλακών της Αθήνας .

«Τραπεζίτες,εφοπλιστές ή πρώην υπουργοί, έχουν τις ανέσεις τους στην πτέρυγα 6 του Κορυδαλλού». Ετσι ξεκινά το άρθρο της Le Figaro για την πτέρυγα VIP των αθηναϊκών φυλακών, το οποίο παρουσιάζει σαν... ξενοδοχείο πολυτελείας.
Με τίτλο «Οι μεγιστάνες της VIP πτέρυγας των φυλακών της Αθήνας», το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως μπορεί το κτίριο που τους φιλοξενεί να είναι παραμελημένο, αλλά οι «οι τρόφιμοι της πτέρυγας 6 απολαμβάνουν ένα καθεστώς προνομιακό». Αναφέροντας πως τους χαρακτηρίζουν ως «κρατούμενους VIP», το δημοσίευμα εξηγεί πως πρόκειται για το χώρο που «φιλοξενούσε δικτάτορες καταδικασμένους σε ισόβια. Εδώ και κάποιους μήνες ωστόσο, τα "VIP κελιά" φιλοξενούν (τροφίμους που κατηγορούνται) για οικονομικές απάτες.

Η γκάμα είναι υψηλή: επιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, πολιτικοί, διάσημοι μόδιστροι, περιμένουν όλοι ήρεμα την αποφυλάκισή τους».
Περιγράφοντας τη ζωή των συγκεκριμένων κρατουμένων στην πτέρυγα, το δημοσίευμα αναφέρει πως περνούν την ημέρα τους σε ιδιωτικό προαύλιο. «Διαβάζουν εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά σε διαφορετικές γλώσσες και παίζουν τάβλι...Οντας συνηθισμένοι σε ένα κάποιο επίπεδο γαστριμαργίας (art de la table), δεν διστάζουν να παραγγείλουν φαγητό απ' έξω... Πριν κάποιο καιρό, στο τέρμα του προαυλίου, υπήρχε και μία μικρή πισίνα, η οποία τους επέτρεπε να δροσίζονται... Καλύφθηκε ωστόσο μετά από σχετικές αποκαλύψεις του ελληνικού Τύπου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται πως οι υπόλοιπες πτέρυγες του Κορυδαλλού δεν μοιάζουν σε τίποτα με εκείνη των VIP. «Τα κελιά δεν είναι ούτε τόσο ευρύχωρα, ούτε τόσο ήσυχα. Μετράμε κατά μέσο όρο έξι άτομα στριμωγμένα σε 30 τ.μ. Το αποτέλεσμα είναι να κρατούνται 12.500, την ώρα που οι εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν 8.500».

Παράλληλα γίνεται αναφορά και στους τροφίμους της πτέρυγας. «Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται ο Βίκτορας Ρέστης, τελευταία άφιξη μιας σειράς πλούσιων και διασήμων», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα. «Υπό προσωρινή κράτηση, (ο κ. Ρέστης) πήρε τη θέση ενός διάσημου σχεδιαστή μόδας, του Λάκη Γαβαλά. Ο τελευταίος, ο οποίος είχε φυλακιστεί για οικονομική απάτη ύψους 1,5 εκ. ευρώ, περνούσε τις ώρες του στο ιδιωτικό προαύλιο προσπαθώντας να διατηρήσει το μαύρισμά του και κάνοντας σπορ. Το απόγευμα καθόταν δίπλα στους φύλακες και παρακολουθούσε τα τηλεοπτικά talk-show για την ιδιωτική ζωή διασημοτήτων».
«Δυο βήματα πιο πέρα βρίσκεται ο Κώστας Γιαννίκος, πρώην ιδιοκτήτης ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, κατηγορούμενος και αυτός για ξέπλυμα, ο οποίος περνά την ώρα του διαβάζοντας βιβλία και περιοδικά, όχι στο κελί του, αλλά σε ένα δωματιάκι, επιπλωμένο με μία πολυθρόνα, ένα γραφείο και τρεις καρέκλες...».
«Λίγα μέτρα πιο κάτω», συνεχίζει το δημοσίευμα «ο Ακης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Αμυνας, διαθέτει μέσα στο κελί του τηλεόραση και ανεμιστήρα», ενώ η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως ο κ. Τσοχατζόπουλος «δεν συναναστρέφεται άλλους συγκρατούμενους».
Πάντως επισημαίνεται πως οι «VIP κρατούμενοι» κινδυνεύουν να απολέσουν την ηρεμία τους διότι «η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την πάταξη της οικονομικής απάτης. Αυτή τη στιγμή έχουν κληθεί από τον Εισαγγελέα σχεδόν 2.000 άτομα, όλα ύποπτα για οικονομικές απάτες. Με αυτούς τους ρυθμούς το θέατρο της VIP πτέρυγας, που γοητεύει τον εγχώριο Τύπο, θα καταλήξει οσονούπω γεμάτο».
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και οργισμένες δηλώσεις του Αντώνη Αραβαντινού, με τον συνδικαλιστή των σωφρονιστικών υπαλλήλων να αναφέρει πως δεν έχει ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο, με υπηρεσίες πέντε αστέρων, στα 31 χρόνια που εργάζεται.
«Ολοι αυτοί οι κροίσοι παραγγέλνουν το φαγητό τους, με καπνιστό σολωμό και απολαμβάνουν τις ανέσεις τους την ώρα που η φυλακή είναι κορεσμένη», λέει χαρακτηριστικά.
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: