Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Και εμεις που κοντεύαμε να πιστέψουμε ότι το Ιράκ ‘σώθηκε‘

Ιράκ: Νέες επιθέσεις με τουλάχιστον 7 νεκρούς
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε νέες επιθέσεις στο Ιράκ, όπου η βία έχει επανέλθει στο επίπεδο που καταγραφόταν πριν από πέντε χρόνια.
Στην Ντουτζάιλ, μια πόλη όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, περίπου 60 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε ένα σπίτι και δολοφόνησαν τρία πρόσωπα, ενώ στην Χίλα—μια πόλη στην οποία επίσης η πλειονότητα των πολιτών είναι σιίτες—στα νότια της πρωτεύουσας έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Εκρήξεις και επιθέσεις ενόπλων στη Βαγδάτη και στην Μοσούλη, μια σουνιτική πόλη του βορρά, στοίχισαν τη ζωή σε δύο ακόμα ανθρώπους και τραυμάτισαν 10, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στα αιματηρά επεισόδια βίας που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Ιράκ από την αρχή της χρονιάς ο απολογισμός είναι ο βαρύτερος μετά το 2008, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ήδη φθάσει εντός του 2013 τους 3.580, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει πληροφοριών από ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι υπόσχεται να συνεχίσει την εκστρατεία για τη σύλληψη των υπεύθυνων για την εκστρατεία βίας και χαιρέτισε τις πρόσφατες συλλήψεις εκατοντάδων ακτιβιστών και τους θανάτους δεκάδων άλλων.
«Καταδιώκουμε τους τρομοκράτες και εκείνους οι οποίοι βρίσκονται πίσω τους (. . .) και θα συνεχίσουμε ώσπου ο λαός μας να είναι ασφαλής», είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο Μάλικι, ο οποίος επικρίνεται από πολλά στελέχη του ιδίου του κόμματός του.
Οι επιθέσεις στη χώρα αποδίδονται σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις, περιλαμβανομένου του βραχίονα της αλ Κάιντα στο Ιράκ.
www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: