Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Der Spiegel: Για μία ακόμη φορά καταρρίπτεται ο μύθος ότι την κρίση την πληρώνουν οι Βορειοευρωπαίοι - Η Γερμανία επωφελήθηκε περί τα 40 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και τη μεγάλη ζήτηση των ομολόγων της

Καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ, πολιτικοί κρατών του βορρά της ευρωζώνης έχουν επαναλάβει -αναρίθμητες φορές- ότι δεν θα ανεχθούν οι φορολογούμενοι των χωρών τους να επιβαρυνθούν για την επίλυση των προβλημάτων άλλων χωρών. Αυτή η θέση, περί των «διασώσεων με χρήματα των φορολογουμένων» είναι αυτή η οποία έχει επικρατήσει. 
Αλλά, παρά τα τριάμισι χρόνια αναταραχής στην ευρωζώνη τόσο σε ό,τι αφορά τα κρατικά χρέη όσο και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, και έπειτα από δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι των κρατών του βορρά της ευρωζώνης δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρωλεπτό.
Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Joachim Poss, η οποία δημοσιεύεται από το περιοδικό "Der Spiegel", η Γερμανία ωφελήθηκε από την κρίση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ομόλογα χωρών οι οποίες βρίσκονται σε κρίση και στράφηκαν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου.
Μάλιστα, τα έσοδα υπολογίζονται στα 40,9 δισ. ευρώ που απέφεραν για την Γερμανία τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά και η μεγάλη ζήτηση ομοσπονδιακών τίτλων κατά την περίοδο 2010-2014.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μελέτη, της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, περιλαμβάνει τον υπολογισμό ότι το Βερολίνο εξοικονόμησε 10,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού της, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της υποχώρησαν από το 3,39% στο 1,18%.
Η άλλη μελέτη του ινστιτούτου IfW, υπολογίζει ότι εξοικονομήθηκαν στο γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 8,6 δισ. ευρώ το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της πρόσληψης της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές, οι οποίοι έκαναν αθρόες τοποθετήσεις σε γερμανικά αξιόγραφα.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: