Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Νέος γύρος διαμάχης για «επικίνδυνα» πειράματα με τη γρίπη των πτηνών

Αναζωπυρώνοντας μια διαμάχη που είχε ξεσπάσει πέρυσι σχετικά με τη δημιουργία επικίνδυνων στελεχών γρίπης στο εργαστήριο, αμερικανοί και ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ανάλογα πειράματα με τη νέα γρίπη των πτηνών Η7Ν9. Υποστηρίζουν ότι οι μελέτες αυτές έχουν κρίσιμη σημασία για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας, άλλοι όμως ανησυχούν για απόδραση επικίνδυνων ιών και επιθέσεις βιοτρομοκρατίας.
Σε επιστολή τους που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στα κορυφαία περιοδικά Science και Nature, συνολικά 22 ερευνητές εξηγούν γιατί θεωρούν χρήσιμα τα πειράματα με τον H7N9 και ποια μέτρα ασφάλειας σκοπεύουν να εφαρμόσουν.

Ο Η7Ν9 πρωτοεμφανίστηκε φέτος στην Κίνα και μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωμένα μολύνει 134 ανθρώπους, από τους οποίους οι 43 τελικά πέθαναν. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ιός δείχνει να έχει εξαφανιστεί, ωστόσο πολλοί επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν να επανεμφανιστεί δριμύτερος το φθινόπωρο.
Η πρώτη πιθανή περίπτωση μετάδοσης του ιού Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο
Η τελευταία γρίπη των πτηνών «σκοτώνει πάνω από έναν στους τρεις»
Οι ερευνητές που υπογράφουν την επιστολή θέλουν να παρέμβουν στο γενετικό υλικό του ιού και να του δώσουν νέα χαρακτηριστικά, όπως την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα στα θηλαστικά ή να επιζεί περισσότερο χρόνο στον αέρα.
Το επιχείρημα είναι ότι οι μελέτες θα αποκαλύψουν ποιες μεταλλάξεις θα έκαναν τον ιό πραγματικά επικίνδυνο για την ανθρωπότητα.
Η πρόταση των ερευνητών δείχνει τώρα να αναζωπυρώνει τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει πέρυσι για ανάλογες μελέτες με τον Η5Ν1, μια διαφορετική γρίπη των πτηνών. Οι μελέτες δέχτηκαν επικρίσεις, και η δημοσίευση όλων των δεδομένων πάγωσε για έναν χρόνο, καθώς οι ερευνητές είχαν δώσει στον ιό την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα στα θηλαστικά, και όχι μόνο στα πτηνά.
Δημοσιεύτηκε στο Science η δεύτερη «επικίνδυνη» μελέτη για τη γρίπη Η5Ν1
Πράσινο φως για τη δημοσίευση ερευνών με φονική γρίπη εργαστηρίου
Ανήσυχος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις έρευνες πάνω στον ιό Η5Ν1
«Στην περίπτωση του Η5Ν1 δεχθήκαμε επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας» λέει στο δικτυακό τόπο του Science ο Ρον Φουσιέ του Ινστιτούτου «Έρασμος» της Ολλανδίας, επικεφαλής της μίας από τις δύο επίμαχες μελέτες και ένας από τους υπογράφοντες της νέας επιστολής.
Ο ίδιος επιμένει ότι οι μελέτες θα πραγματοποιηθούν με ασφάλεια και θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη πανδημία.
Είναι μια άποψη με την οποία δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. «Η επιστημονική αιτιολόγηση για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας είναι ισχνή, και οι ισχυρισμοί ότι θα οδηγήσει σε κάτι χρήσιμο είναι αστήρικτοι» υποστηρίζει ο Άντελ Μαχμούντ, ιολόγος του Πανεπιστημίου Πρίνστον.
Επιπλέον, οι διαβεβαιώσεις ότι ο ιός δεν θα αποδράσει από το εργαστήριο είναι «εντυπωσιακά ανεπαρκείς», λέει ο Ρίτσαρντ Έμπραϊτ, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι.
Η τελική απόφαση για τη διεξαγωγή και δημοσίευση των μελετών, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να έρθει από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, το οποίο θέσπισε νέους κανόνες στον απόηχο της διαμάχης για τις μελέτες με τον Η5Ν1.
Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται μαζί με την επιστολή των ερευνητών, το υπουργείο προειδοποιεί τώρα ότι θα απαιτήσει προσεκτικό έλεγχο πριν δώσει το πράσινο φως σε αμφιλεγόμενες μελέτες.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: