Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ανήθικη και δολοφονική η εγκατάλειψη μετά από τροχαίο

Έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παύση του καθεστώτος ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη θυμάτων έπειτα από τροχαία απευθύνουν τα μέλη του πανελλήνιου συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα».
Το Σάββατο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, στο σημείο όπου τραυματίστηκε και εγκαταλείφθηκε ένας 43χρονος πεζός μικροπωλητής, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από πέντε ημέρες στην εντατική, ενώ ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη και υποστήριξε πως δεν κατάλαβε το παραμικρό και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.


«Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η αμνηστία που παρέχει στους δράστες το άρθρο 43 του ΚΟΚ που χαρακτηρίζει ως πλημμέλημα την εγκατάλειψη μετά από τροχαίο, αυτή την απόλυτα ανήθικη, δολοφονική πρακτική» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Σταυρουλάκης, μέλος του συλλόγου, ενώ τονίζει πως έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο θέμα. Οπως έχει ήδη τονίσει ο σύλλογος, υπάρχει νόμος για την έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο και συγκεκριμένα το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει πως «όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».
Μάλιστα με βάση το ίδιο άρθρο αν η πράξη προκάλεσε βαριά βλάβη στην υγεία του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών ενώ αν προκάλεσε τον θάνατό του επιβάλλεται κάθειρξη το λιγότερο έξι ετών.
Παρ' όλα αυτά για τους οδηγούς που αφήνουν αβοήθητο ένα θύμα στην άσφαλτο εφαρμόζεται το άρθρο 43 του ΚΟΚ που χαρακτηρίζει πλημμέλημα τη συγκεκριμένη πράξη, με τον δράστη να αφήνεται ελεύθερος και μάλιστα χωρίς καν να του αφαιρεθεί το δίπλωμα ενώ η ανώτερη ποινή έπειτα από τακτική δικάσιμο μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες εξαγοράσιμης φυλάκισης.
«Επιβράβευση»

«Στην ουσία πρόκειται για επιβράβευση της ιδιοτέλειας και της ανευθυνότητας που γιγαντώνονται στους δρόμους, πρόκειται για προστασία που παρέχει ο νόμος στους τραμπούκους του οδικού δικτύου» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Σταυρουλάκης, από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας του Σαββάτου και γονέας ενός νέου ανθρώπου που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο.
«Τα περιστατικά εγκατάλειψης είναι πλέον καθημερινά, απευθύνω ύστατη έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του νόμου για να σωθούν άνθρωποι. Τα περισσότερα από τα θύματα εγκατάλειψης θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν πήγαιναν έγκαιρα στο νοσοκομείο. Μόνο ο φόβος της υψηλής ποινής μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία μας» λέει ο ίδιος.
Μόνο στην Κρήτη από τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφονται εννέα περιστατικά εγκατάλειψης θυμάτων από ασυνείδητους οδηγούς.
Στις οκτώ περιπτώσεις τα θύματα εξέπνευσαν ενώ σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν οι δράστες έχει οριστεί τακτική δικάσιμος και οι ίδιοι συνεχίζουν να οδηγούν αφού δεν τους αφαιρέθηκε καν η άδεια οδήγησης.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: