Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ποιος είναι «Σύμμαχος»

«Σύμμαχος» είναι οποίος εκλαμβάνει την προστασία του οικοσυστήματος σαν λόγο προσωπικής ταυτότητας, προσωπικού προγράμματος ζωής και λόγο νοητικής διεργασίας, όποιος εμπνέει την πολιτική του πρακτική από τις αρχές της πολιτικής οικολογίας και της οικολογίας της πολιτικής, της διαφάνειας και της νομιμότητας.
«Σύμμαχος» είναι οποίος διαβλέπει στην οικονομική μεγένθυση, επικεντρωμένη στην πιο εντατική και εκτεταμένη εκμετάλλευση της φύσης και της ανθρώπινης εργασίας, τα αίτια της βαριάς υποβάθμισης του πλανήτη μας, των αλλοτριωμένων και ρυπαρών συνθηκών ζωής στις εκβιομηχανισμένες χώρες και της ανηλεούς, καταθλιπτικής, υπανάπτυξης των τριών τετάρτων της ανθρωπότητας.
«Σύμμαχος» είναι οποίος θεωρεί ακράδαντα ότι τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και η αναπαραγωγή των τοπικών συγκρούσεων και των περιφερειακών συρράξεων, διατηρούν τις ρίζες τους στο διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένου βορρά και υποβαθμισμένου νότου, μεταξύ πλούσιων και φτωχών περιοχών, μεταξύ κόσμων της αφθονίας και κόσμων της δυστυχίας.
«Σύμμαχος» είναι οποίος αρνείται κατηγορηματικά κάθε μορφή διάκρισης και ρατσισμού. Η πολυπλοκότητα, η πολυφωνία, ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα-όχι λιγότερο από την αμοιβαιότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ ειδών και ανθρώπων - είναι ο πλούτος και η κινητήριος μηχανή της φυσικής και κοινωνικής εξέλιξης, δηλαδή της ίδιας της ζωής.

«Σύμμαχος» είναι οποίος θεμελιώνει την πολιτική του δράση σ’αυτές τις αρχές και όποιος την αναπτύσσει μέσω οργανωτικών μορφών που αξιοποιούν την συνεργασία, την αμοιβαία αλληλεγγύη και την επιλογή της μη βίας, την κριτική των ιεραρχικών δομών και την γραφειοκρατική διαίρεση και απομόνωση των ρόλων, την απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ μέσων και επιλεγμένων μεθόδων και μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων. «Σύμμαχος» είναι όποιος αρνείται την ιδέα του πολέμου και την επιλογή του σαν στρατηγικό, ηθικό και πολιτικό εργαλείο.
«Σύμμαχος» είναι οποίος εμβάλλει επιπρόσθετη αξία σ’αυτόν τον ανυπολόγιστο πλούτο μέσω μιας άκρατης ανάγκης ελευθερίας και δικαιοσύνης, όποιος πιστεύει ακράδαντα στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και όλων των μορφών ελευθερίας, κοινωνικής, πολιτικής και θρησκευτικής. «Σύμμαχος» είναι οποίος εκλαμβάνει σαν προσωπική υπόθεση την προσπάθεια για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, όποιος ενστερνίζεται την οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων, επικυρωμένη από την UNESCO στις 15/10/1978.

«Σύμμαχος» είναι οποίος αναγνωρίζει τον πλούτο και την αξία της διαφορετικότητας, όποιος δεσμεύεται να προάγει την ουσιαστική εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε κάθε αιρετό και οργανωτικό επίπεδο, αναγνωρίζει τον πλούτο και την αξία της ελευθερίας σεξουαλικού προσανατολισμού και της ιδιαιτερότητας του καθένα, πλήρως πεπεισμένος ότι την αναγκαία προϋπόθεση της ανάπτυξης μίας πλήρους οικολογικής συνείδησης δεν αποτελεί παρά η αξιοποίηση της διαφορετικότητας σε κάθε επίπεδο διεργασιών και αποφάσεων.
«Σύμμαχος» είναι όποιος δεσμεύεται στα πλαίσια του δημοκρατικού φεντεραλισμού και της αρχής της επικουρικότητας.

Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: